Eveniment

LIVE TEXT. Criză politică în România. Vicepremierul Dan Barna: Vom vedea cu care dintre cele două variante, PSD sau AUR, vom merge mai departe. Premierul Cîţu trebuie trimis acasă

LIVE TEXT. Criză politică în România. Vicepremierul...
02.09.2021, 17:18 749

Vicepremierul Dan Barna: Vom vedea cu care dintre cele două variante, PSD sau AUR, vom merge mai departe. Premierul Cîţu trebuie trimis acasă 

Nu este vorba de o alianţă nici cu PSD, nici cu AUR, ci despre o moţiune de cenzură prin care premierul „trebuie trimis acasă pentru că nu are competenţa profesională şi morală să conducă un guvern”, spune Dan Barna, care precizează că USR PLUS nu a decis dacă susţine moţiunea PSD sau AUR.

„În momentul în care am văzut ceea ce s-a întâmplat ieri (miercuri - n.r.), o zi în a cărei dimineaţă coaliţia funcţiona foarte bine, iar până seara borcanele erau sparte şi cioburile pisate mărunt de către premierul Cîţu, singura opţiunea pe care o mai aveam la dispoziţie era o moţiune de cenzură pentru a transforma în realitate, în acţiune concretă lipsa de susţinere de care premierul o are din partea USR PLUS. În cursul dimineţii am făcut acel apel către toţi parlamentarii pentru susţierea unei moţiui de cenzură. Sunt două variante de moţiune, toate variantele sunt pe masă. Vom vedea pe care dintre cele două variante vom merge mai departe”, spune Dan Barna.

El spune că nu este vorba despre o alianţă cu PSD sau AUR.

„Nu este vorba de o alianţă nici cu PSD, nici cu AUR. Este vorba despre o moţiune de cenzură prin care premierul Cîţu trebuie trimis acasă pentru că nu are competenţa profesională şi morală să conducă un guvern de coaliţie”, adaugă Barna.

El mai spune că USR PLUS lucrează la un text de moţiune de cenzură şi susţine că preferă ca viitorul guvern să fie tot al coaliţiei PNL, USR, UDMR.

 

Ultimele declaraţii ale fostului ministru Stelian Ion, revocat miercuri de către premier: „Miza a fost numirea procurorilor de rang înalt”. Atac dur la adresa premierului Cîţu 

Fostul ministru al Justiţiei, Stelian Ion, a declarat, joi, la finalul mandatului încetat prin remaniere, că miza reală pentru care a fost demis este numirea procurorilor de rang înalt. Ion a făcut şi un atac la trecutul lui Florin Cîţu, ştiută fiind arestarea sa în SUA, în tinereţe.

Stelian Ion a spus că ceea ce a invocat Florin Cîţu pentru remaniere reprezintă pretexte, miza reală fiind numirea procurorilor de rang înalt.

„Motivele remanierii sunt unele care nu au fost explicitate. Au fost doar pretexte legate de o aşa zisă avizare pe un anumit proiect. Lucrurile s-au desluşit în perioada următoare, s-a văzut clar că acel proiect nu ajunsese la Ministerul Justiţiei pentru a fi avizat, dincolo de caracterul său total inadecvat, de faptul că reprezintă un proiect păgubos pentru România, nici vorbă de dezvoltare a României, mai degrabă o invitaţie spre furt din banul public. Dincolo de aceste aspecte şi de pretextele folosite, având substrat mai degrabă numirea procurorilor de rang înalt, unde e o miză foarte importantă pentru unii. Pentru noi nu a fost decât miza de a avea o procedură transparentă, corectă, astfel încât să asigurăm independenţa procurorilor şi independenţa justiţiei”, a spus fostul ministru al Justiţiei.

Ion a mai spus că „lucrurile întâmplate poate din trecutul mai trecut sau mai îndepărtat sunt relevante” în cazul lui Florin Cîţu, pentru că „şi acum ies la iveală aceste atitudini de intoleranţă la respectarea regulilor”.

„Din păcate, premierul Florin Cîţu nu este un partener loial, nu este un lider care să unească, care să ţină coaliţia aproape, care să înţeleagă care sunt priorităţile de guvernare, nu merge pe priorităţile din programul de guvernare, aşa cum şi-a asumat, nu respectă partenerii de guvernare, nu-şi respectă cuvântul dat şi în general are un respect redus faţă de lege, de Constituţie. Din păcate, lucrurile întâmplate poate în trecutul mai trecut sau mai îndepărtat sunt relevante pentru că iată şi acum ies la iveală aceste atitudini de intoleranţă la respectarea regulilor şi a cuvântului dat”, a mai spus Ion.

Premierul Florin Cîţu l-a revocat miercuri seara pe ministrul Justiţiei Stelian Ion, susţinând că se opune reformelor.

 

Moţiunea de cenzură e pe drum. Deputat USR PLUS: Am discutat cu cei de la AUR. Avem 122 de semnături, deci putem depune moţiune de cenzură

Deputatul USR PLUS Ionuţ Moşteanu a anunţat că reprezentanţii formaţiunii au discutat cu AUR şi că împreună au 122 de semnături, deci pot depune o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Cîţu.

Deputatul USR PLUS Ionuţ Moşteanu a anunţat că vineri va avea loc o şedinţă a coaliţiei.

„Premierul Cîţu a pierdut susţinerea USR PLUS pentru a conduce în continuare acest guvern de coaliţie. În acest moment, Cabinetul funcţionează fără o susţinere majoritară parlamentară. Am cerut coaliţiei o întâlnire în cursul zilei de astăzi, nu a fost posibilă, înţelegem că mâine ne vom întâlni în şedinţă de coaliţie, în care premierul Cîţu trebuie să înţeleagă să facă un pas în spate. Şi-a dovedit limitele, a dovedit că a folosit abuzuv puterea cu care a fost învestit de căte această coaliţie şi cerem PNL să facă o nouă propunere de premier”, a declarat Moşteanu.

Acesta susţine că USR PLUS vrea să continue coaliţia de guvernare, cu această structură ministerială: „Referitor la zvonurile din spaţiul public: nu se pune problema să facem schimb de ministere, tot felul de trocuri. Avem o structură, nişte portofolii ministeriale şi aşa va rămâne”.

Moşteanu a anunţat că USR PLUS a discutat cu AUR pentru o eventuală moţiune de cenzură.

„Următorul pas este şedinţa de coaliţie, apoi dacă Florin Cîţu se agaţă de scaunul de la Palatul Victoria, aşa cum l-am pus în Parlament, îl vom da jos tot în Parlament. Am discutat cu toate partidele politice despre o eventuală moţiune de cenzură. (...) Am discutat cu cei de la AUR pentru a vedea dacă avem o variantă de a strânge semnăturile. Împreună cu AUR avem 122 de semnături, deci putem depune o moţiune de cenzură. Rămâne să discutăm despre text. Aş vrea să nu ajungem aici, dar asta depinde de doar de maturitatea politică a Florin Cîţu”, a mai spus deputatul US PLUS.

 

USR-PLUS a votat susţinerea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Cîţu după demiterea lui Stelian Ion de la ministerul Justiţiei

USR PLUS a votat pentru susţinerea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Cîţu, după demiterea considerată abuzivă a ministrului Stelian Ion, a anunţat joi Dan Barna.

„Cele 80 de voturi ale USR PLUS care au ajutat la formarea actualei majorităţi sunt astăzi semnături pe moţiunea de cenzură pe care am anunţat-o aseară după demiterea abuzivă şi lipsită de temei a ministrului Stelian Ion. Îi invităm alături de noi pe toţi parlamentarii responsabili şi interesaţi ca această criză politică declanşată de un prim-ministru iresponsabil să dureze cât mai puţin”, a anunţat, joi, pe Facebook, co-preşedintele USR PLUS, Dan Barna.

Acesta le cere celorlalte forţe politice să nu intre în tergiversări şi jocuri politicianiste, „să depunem şi să votăm urgent moţiunea”.

Liderul USR PLUS spune că moţiunea poate fi evitată doar dacă Florin Cîţu demisionează sau i se retrage sprijinul politic..

„Florin Cîţu trebuie să plece. Este o moţiune necesară şi poate fi evitată doar dacă Florin Cîţu îşi dă demisia de onoare sau coalţia îi retrage sprijinul politic”, a mai scris Barna pe reţeaua de socializare.

 

Preşedintele Iohannis a semnat revocarea lui Stelian Ion şi interimatul lui Lucian Bode la ministerul Justiţiei

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat ordinul de revocare a ministrului Justiţiei, Stelian Ion. Şeful statului a semnat şi ordinul de desemnare cu statut interimar în fruntea ministerului a lui Lucian Bode.

Cele două decrete au fost semnate joi de preşedintele României, Klaus Iohannis

„Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat joi, 2 septembrie 2021, următoarele decrete: Decret de revocare din funcţia de membru al Guvernului a domnului Stelian-Cristian Ion, ministrul justiţiei şi Decret de desemnare a domnului Lucian Nicolae Bode, ministrul afacerilor interne, ca ministru al justiţiei, interimar”, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Stelian Ion a fost revocat din funcţia de ministru al Justiţiei, a anunţat, miercuri, premierul Florin Cîţu. Revocarea a fost motivată de disputa privind avizul pentru programul Anghel Saligny, în valoare de 50 de miliarde de lei.

Interimar la Ministerul Justiţiei a fost numit Lucian Bode, acesta fiind al treilea minister pe care îl conduce într-un singur an.  

 

Reacţia lui Cioloş: Cîţu demite fără motiv al doilea ministru USR PLUS. A subordonat Guvernul intereselor PNL

Liderul USR PLUS Dacian Cioloş susţine că premierul Florin Cîţu demite fără motiv al doilea ministru USR PLUS şi îl acuză pe premier de abuz pentru că „pune presiuni pe un ministru să dea un aviz”.

Liderul USR PLUS Dacian Cioloş a reacţionat miercuri seara după ce premierul a anunţat că a trimis la Cotroceni cererea de revocare din funcţia de ministru al Justiţiei a lui Stelian Ion. El consideră că şeful Guvernului a subordonat întregul guvern intereselor PNL.

„Promisiunea făcută primarilor PNL (nu cetăţenilor români, cum spune premierul) e mai importantă decât stabilitatea şi continuitatea Coaliţiei. Florin Cîţu demite fără motiv al doilea ministru USR PLUS, subordonând întregul guvern intereselor PNL. Abuzul nu e că nu a dat Stelian Ion un aviz în cinci zile, ci că premierul pune presiuni pe un ministru al justiţiei să dea un aviz”, a fost reacţia lui Dacian Cioloş.

Liderul USR PLUS susţine că „acesta nu mai e un guvern de coaliţie”.

Premierul Florin Cîţu a anunţat că a trimis la Cotroceni cererea de revocae a ministrului Justiţiei, Stelian Ion, susţinând că acesta se opune reformelor.

„Nu voi accepta în Guvernul României miniştri care să se opună modernizării României. Stelian Ion este un ministru care nu a reuşit să se impună în coaliţie, nu a reuşit să îşi ducă la bun sfârşit proiectele. De exemplu: desfiinţarea secţiei speciale care nici după opt luni de mandat nu a fost desfiinţată”, a declarat Florin Cîţu, care a spus că va numi la Justiţie un ministru interimar.    

 

Reacţia liderului USR Dan Barna după demiterea ministrului Justiţiei: Florin Cîţu a arătat că nu poate conduce nimic, trebuie să plece

Premierul Florin Cîţu a arătat că nu poate conduce nimic şi trebuie să plece, a scris pe Facebook liderul USRPLUS Dan Barna, după de prin-ministrul a anunţat revocarea ministrului Justiţiei Stelian Ion (USRPLUS)

„Florin Cîţu a arătat în această seară că nu poate conduce nimic. Cu atât mai puţin un Guvern. Abuzul de putere, deciziile luate noaptea ca hoţii nu sunt marca înregistrată a lui Liviu Dragnea. Iar Florin Cîţu a arătat că e mai rău decât Dragnea. Şi asta pentru că înşală cu cinism şi rea voinţă aşteptările unui electorat care a cerut altceva. Florin Cîţu trebuie să plece”, a scris Barna pe Facebook.

    

Premierul Cîţu l-a revocat din funcţie pe ministrul Justiţiei Stelian Ion: ”Nu mai aducem pe nimeni în Guvern care să şantajeze”

Premierul Florin Cîţu l-a revocat miercuri seara pe ministrul Justiţiei Stelian Ion, susţinând că se opune reformelor.

„Acum câteva minute am trimis preşedintelui României cererea de revocare din funcţia de Ministru de Justitie a domnului Stelian Ion. Nu voi accepta în Guvernul României miniştri care să se opună modernizării României. Stelian Ion este un ministru care nu a reuşit să se impună în coaliţie, nu a reuşit să îşi ducă la bun sfârşit proiectele. De exemplu: desfiinţarea secţiei speciale care nici dupa opt luni de mandat nu a fost desfiinţată”, a declarat Florin Cîţu, care a spus că va numi la Justiţie un ministru interimar.

Premierul a spus că a informat liderii coaliţiei despre această demitere.

„Nu mai aducem pe nimeni în Guvern care să şantajeze, care să nu înţeleagă că aici nu vorbim despre primari, comunităţi, ci despre interesul cetăţenilor. România trebuie dezvoltată. Doar pentru că colegii noştri de la USR PLUS nu au foarte mulţi primari nu înseamnă că românii trebuie să aibă de suferit. Îmi asum aceasta decizie. (...) Este un proiect dedicat pentru asfalt, apă, canalizare, gaz. Este un simbol al modernizării României”, a adăigat Câţu.

Acesta a dat asigurări că această guvernare va continua.

„Sper ca USR PLUS să aibă responsibilitatea să nu aleagă ieşirea de la guvernare, precum comunică de azi dimineaţă pe diverse canale. Această coaliţie este datoare să livreze reforme pentru români. Vă asigur că această guvernare continuă şi vom depăşi acest moment”, a mai spus premierul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO