Eveniment

LIVE. Joe Biden a devenit în mod oficial al 46-lea preşedinte al Statelor Unite. „Este un moment istoric în ceea ce priveşte criza pe care o parcurgem şi provocările pe care le implică, iar unitatea este singura cale”. Investitorii îl salută cu creşteri în linie pe burse, iar dolarul câştigă teren

Autor: Ştefan Stan, Eduard Ivanovici

20.01.2021, 18:19 387

UPDATE 19:19:

Joe Biden a declarat că America va deveni un exemplu pentru toate ţările lumii în următorii patru ani. Realizând că viitorul va aduce o nouă serie de provocări, pe măsură ce ţara continuă să combată pandemia de coronavirus, Biden a spus: „Prieteni, trăim un moment în care suntem testaţi”.

„Vom fi judecaţi după modul în care am soluţionat criza. Ne vom ridica la înălţimea situaţiei? Vom reuşi să stăpânim vremurile dificile pe care le trăim?”, a declarat preşedintele SUA.

Biden şi-a încheiat discursul după 21 de minute, un mesaj inaugural relativ scurt.

UPDATE 19:14:

Joe Biden şi-a asigurat aliaţii că politica externă a Statelor Unite se va schimba radical după patru ani în care a fost aplicat principiul lui Trump de „America first”.

UPDATE 19:11:

Joe Biden i-a criticat pe protestatarii care au intrat cu forţa în Capitoliu şi au încercat să întoarcă rezultatul obţinut de candidatul Partidului Democrat în favoarea preşedintelui în exerciţiu Donald Trump.

„Nu s-a întâmplat. Nu se va întâmpla: nici astăzi, nici mâine, niciodată. Trebuie să respingem ideea că faptele pot fi manipulate şi fabricate”, a declarat preşedintele.

Biden a adăugat că va fi „un preşedinte pentru toţi americanii”, incluzându-i aici şi pe cei care nu l-au votat, şi le-a transmis cetăţenilor că a sosit momentul unui „nou început”.

UPDATE 19:06:

„Ştiu că unitatea poate suna zilele astea ca o fantezie prostească. Ştiu că forţele care ne dezbină sunt puternice şi sunt adevărate. Dar mai ştiu că nu sunt noi. Unitatea este singura cale”, a declarat Joe Biden.

Preşedintele a descris istoria Americii drept o „bătălie constantă” între idealurile pretinse de întreaga ţară şi realitatea propriu-zisă. Ulterior, Biden a arătat către Kamala Harris pentru a sublinia schimbările pe care le-au realizat Statele Unite în ultimii ani.

„Nu-mi spuneţi că lucrurile nu se pot schimba.”

UPDATE 19:00:

Joe Biden a declarat că naţiunea „trebuie să combată” supremaţia albă, devenind primul preşedinte care a rostit un astfel de termen în timpul discursului din ziua inaugurării.

„Visul justiţiei pentru toţi oamenii nu va mai fi amânat”, a spus preşedintele.

Biden le-a mai transmis americanilor că trebuie să se unească după mandatul controversat al lui Donald Trump.

„Este un moment istoric în ceea ce priveşte criza pe care o parcurgem şi provocările pe care le implică, iar unitatea este singura cale.”

UPDATE 18:55:

„Democraţia a învins”, a declarat Joe Biden pentru prima dată din postura de preşedinte.

După ce le-a mulţumit celor prezenţi la eveniment, Biden a declarat că „Aceasta este ziua Americii. Aceasta este ziua democraţiei. Nu a câştigat un candidat, ci o cauză”.

„Am învăţat că democraţia este valoroasă. În acest moment, prieteni, democraţia a învins”

UPDATE 18:50:

Joe Biden a depus jurământul de preşedinte şi a devenit astfel al 46-lea lider al Statelor Unite ale Americii, încheind oficial mandatul lui Donald Trump.

Kamala Harris a depus jurământul de vicepreşedinte al Statelor Unite, devenind prima femeie şi prima persoană de culoare care deţine această funcţie.

„Astăzi este ziua când democraţia americană se ridică singură de jos, se scutură de praf şi face ce a făcut dintotdeauna”, a spus Amy Klobuchar, senator al Partidului Democrat.

Senatorul republican Ray Blunt a declarat că atacul de la Capitoliu de pe 6 ianuarie „ne aminteşte că un guvern construit pentru a menţine echilibrul este atât fragil, cât şi rezilient”.


Investitorii din SUA salută învestirea lui Joe Biden cu creşteri în linie. Dolarul s-a apreciat cu 0,26% în faţa euro. În acelaşi timp, piaţa de criptomonede este în scădere puternică, Bitcoin înregistrând un declin de 8,4%, iar Ethereum de 8,5%. 

 

Joe Biden, în vârstă de 78 de ani, va deveni cel mai bătrân preşedinte american din istorie în cadrul unei ceremonii restrânse, scrie Reuters.

Evenimentul are loc la Washington, fără mare parte din fastul obişnuit unei asemenea ocazii. Motivele sunt în primul rând sanitare, în contextul pandemiei de COVID-19, dar şi de securitate, în urma incidentelor violente de la Capitoliul SUA.

Asistat de un număr mic de participanţi, democratul Joseph Biden va depune jurământul în faţa judecătorului şef american John Roberts.

Biden va ţine mâna pe o Biblie moştenită dintr-o generaţie în alta, care se află în familia sa de mai bine de un secol.


Planul de salvare al preşedintelui ales al Statelor Unite, Joe Biden, ar putea avea un „impact semnificativ” asupra economiei din 2021 şi ar genera o creştere masivă a produsului intern brut (PIB), spune David Kelly, chief market strategist în cadrul JPMorgan, conform Business Insider.

Pachetul de relansare ar costa aproximativ 1.900 de miliarde de dolari, fiecare american urmând să primească 1.400 de dolari, şi mai include 415 miliarde pentru combaterea coronavirusului şi 440 de miliarde pentru micile business-uri.

Folosind o simulare a planului în care vor fi cheltuiţi 1,2 trilioane de dolari în 2021, Kelly a estimat că pachetul ar genera până la sfârşitul anului o creştere de 11,4% a PIB-ului nominal prin comparaţie cu 2020. Cea mai mare parte din procent s-ar datora unei creşteri puternice a PIB-ului real. Kelly a mai declarat că pachetul ar duce rata şomajului sub pragul de 5% până la sfârşitul lui 2021.

JPMorgan a estimat anterior că planul lui Biden ar genera o creştere de 6,4% a PIB-ului nominal până la finalul anului.

„Extinderea ajutoarelor de şomaj până în septembrie ar reduce semnificativ nivelul de sărăcie. Iar un supliment săptămânal de 400 de dolari ar putea să le ofere motivaţie muncitorilor rămaşi fără loc de muncă pe timpul pandemiei”, spune Kelly.

Totodată, cecurile de 1.400 de dolari ar susţine nivelul de consum pentru următoarele câteva luni şi ar duce la o explozie de cheltuieli în T4, iar suma lansată către programul de vaccinare ar putea termina mai devreme pandemia, continuând să stimuleze economia americană.

- continuă - 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO