Eveniment

Listarea titlurilor de stat va fi anuntata luni, dar tranzactionarea efectiva mai dureaza

Listarea titlurilor de stat va fi anuntata luni, dar tranzactionarea efectiva mai dureaza

Click pentru imaginea intreaga

25.07.2008, 18:33 12

"Luni vom anunta oficial ca titlurile de stat vor fi listate la Bursa. Momentul efectiv al tranzactionarii va fi stabilit de Bursa, in functie de aspectele tehnice si de modul de informare al pietei. Cred ca poate sa mai dureze cateva zile, maxim o saptamana. Din punct de vedere normativ si institutional suntem gata", a declarat pentru ZF ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.
Ceremonia de lansare va avea loc luni la bursa, ministrul incercand astfel sa isi respecte promisiunea ca pana la finele lunii iulie listarea titlurilor de stat la BVB sa fi devenit realitate.
Listarea titlurilor de stat este asteptata in special de investitorii institutionali, cum sunt fondurile de pensii, fondurile mutuale si companiile de asigurari, care au la dispozitie putine instrumente cu venit fix tranzactionate la bursa.
Titlurile de stat vor reprezenta o alternativa investitionala, participantii la piata de capital sperand ca aceste instrumente vor aduce un plus de transparenta si chiar diminuarea costurilor.
"Intrarea la tranzactionare a titlurilor de stat ne usureaza lucrul cu aceste instrumente. Castigam astfel in flexibilitate, avem o transparenta mai mare a tranzactiilor si speram ca vom beneficia si de o reducere a costurilor de tranzactionare", a declarat pentru ZF, Eugen Voicu, presedintele societatii de administrare a fondurilor mutuale Certinvest.
Potrivit analistilor, titlurile de stat ar putea deveni o optiune si pentru micii investitori, in conditiile scaderii pietei de actiuni si a unei lichiditati extrem de reduse a pietei de obligatiuni municipale si corporatiste.
"Speram sa fie o piata activa, insa nu cred ca va fi o lichiditate foarte ridicata la inceput. Titlurile de stat ar putea sa devina un mod de plasare a banilor si pentru micii investitori, al caror acces la aceste instrumente era destul de greoi pana acum", mai spune Voicu.
La randul sau Vosganian a explicat ca listarea titlurilor de stat are multiple efecte benefice atat pentru bursa, cat si pentru fondurile de pensii. "Titlurile de stat sunt mai stabile decat celelalte instrumente. Listarea acestor instrumente este un semnal de sustinere si de incredere, de care Bursa are nevoie. Totodata, este o sansa de crestere a volumul de tranzactionare, a numarului de investitori si a capitalizarii Bursei", a spus Varujan Vosganian.
Referindu-se la fondurile de pensii, ministrul Finantelor a aratat ca listarea titlurilor va da posibilitatea acestor entitati sa-si imbunatateasca portofoliul.
"A lansa fonduri de pensii fara sa le dai sansa de a avea in portofoliu titluri de stat este ca si cum le-ai da sansa de a sari la cap fara minge", a comentat Vosganian.
Vor fi listate la BVB 26 de emisiuni de obligatiuni vandute prin licitatie pana in prezent, pentru tranzactionarea si evidentierea detinerilor de titluri urmand sa se utilizeze mecanismul fara prevalidare a instrumentelor financiare, respectiv sistemul de conturi globale, care s-a utilizat pana in prezent pentru titlurile Erste. Depozitarul titlurilor va fi sistemul SAFIR, apartinand BNR, iar decontarea si compensarea va fi realizata prin intermediul Depozitarului Central.
Titlurile de stat vor fi tranzactionate simultan atat pe piata bursiera, cat si pe cea interbancara in conditiile pastrarii infrastructurii tehnice actuale, BVB urmand sa fie conectata la sistemul electronic de decontare si depozitare a titlurilor.
Derularea licitatiilor pentru vanzarea pe piata primara a titlurilor de stat se va realiza ca si pana in prezent prin BNR, mandatata de MEF sa indeplineasca functia de agent de plasare pentru emisiunile organizate de Trezoreria Statului.
Primele intentii de listare a titlurilor au aparut prin anii '96, pe vremea cand prim-ministru era Nicolae Vacaroiu, dar conditiile macroeconomice nu permiteau atunci lansarea unor titluri cu maturitati mari in conditiile in care inflatia avea niveluri de trei cifre.
Trezoreria a avut dupa anul 2000 o problema de inconstanta a politicii de finantare, cand pe piata externa, cand pe piata interna, si cu fluctuatii mari ale volumului emisiunilor de titluri de stat, potrivit sefului Trezoreriei, Stefan Nanu.
In acest an, ministerul s-a axat pe instrumentele financiare pe termen scurt, deoarece conditiile din piata au dus la dobanzi mai ridicate, ca urmare a fluctuatiilor valutare provocate de deficitul de lichiditati la nivel mondial si a accelerarii inflatiei.
In primul semestru, MEF a vandut titluri de 4,5 mld. lei, reprezentand putin peste jumatate din valoarea programata pentru perioada ianuarie - iunie, de 7 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO