Eveniment

Lipsa de organizare şi de măsuri ferme ţine numărul cazurilor de COVID-19 la un nivel înspăimântător. În ultima săptămână, numărul noilor infectări nu a scăzut sub 10.000 de pacienţi/zi, nici măcar în weekend, când se testează mai puţin

Mai mulţi pacienţi aflaţi în stare gravă din cauza infectării cu virusul Covid-19 care nu mai au loc în spitalele din Bucureşti au fost transferaţi pentru a 4-a zi consecutiv în containerele Primăriei Capitalei din cartierul Pipera

Mai mulţi pacienţi aflaţi în stare gravă din cauza infectării cu virusul Covid-19 care nu mai au loc în spitalele din Bucureşti au fost transferaţi pentru a 4-a zi consecutiv în containerele Primăriei Capitalei din cartierul Pipera

Autor: Georgiana Mihalache

19.10.2021, 00:07 1027

♦ Medicii sunt copleşiţi de numărul mare de pacienţi infectaţi cu COVID-19 din spitale.

Valul patru al pandemiei de COVID-19 arată haosul care domneşte în instituţiile statului, haos care se traduce acum prin sute de decese zi de zi şi spitale pline cu pacienţi, mulţi în stare gravă. România este statistic în topul ţărilor cu cele mai multe decese la nivel mondial raportat la numărul de locuitori, iar cazurile noi de COVID-19 continuă să rămână la peste 15.000 în zilele când numărul de teste este mai crescut.

Nu mai există niciun judeţ în România care să nu fie în scenariu roşu, cu o rată de incidenţă de peste 3 la mia de locuitori, iar Capitala este cea mai afectată, cu peste 16 la mie incidenţa. Acest lucru înseamnă că mai bine de trei bucureşteni din 200 au virusul.

În acest context, medicii atrag atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă infectarea cu noul virus, mai ales că tulpina Delta este mai contagioasă.

„Zilnic vorbim cu colegi care ne spun că nu ştiu ce să mai facă. Ne mor pacienţi tineri, ajung copii în secţiile de ATI, mor oameni cu comorbidităţi, mor oameni fără comorbidităţi. Suntem la răscruce şi cred că doar un efort comun, al nostru şi al dumneavoastră, poate face să plafonăm şi să stopăm acest val al pandemiei de COVID-19”, a transmis printr-o scrisoare deschisă Cătălina Poiană, preşedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti.

O poziţie mai fermă privind măsurile care pot fi luate în cazul medicilor care sfătuiesc oamenii să nu se vaccineze a avut-o preşedintele Colegiului Medicilor, medicul Daniel Coriu.

„Ca medic şi ca preşedinte al Colegiului Medicilor din România (CMR), analizând şi văzând situaţia dramatică a pandemiei din România, voi susţine din acest moment cu toată tăria sancţionarea oricărui medic prin suspendarea exercitării profesiei dacă medicul prezintă în spaţiul public teorii care nu sunt validate ştiinţific, iar prin informaţiile transmise poate duce în eroare populaţia în privinţa stării de sănătate şi periclita sănătatea publică”, a spus Daniel Coriu.

Lipsă de organizare între Unifarm şi Ministerul Sănătăţii

Săptămâna trecută, Unifarm, distribuitorul naţional de medicamente, aflat în subordinea Ministerului Sănătăţii, solicita, prin comunicat de presă, deblocarea unui stoc de resurse materiale existent în depozitul distribuitorului. Este vorba de 310 ventilatoare, 80 de ventilatoare mobile, 27 de milioane de măşti, ochelari şi combinezoane de protecţie, dezinfectanţi şi alte materiale sanitare şi dispozitive medicale.

„Deblocarea de urgenţă a acestui stoc pentru care statul român a cheltuit sume impresionante de bani este impusă de evoluţia negativă a pandemiei şi de necesitatea ca autorităţile să nu cheltuiască noi resurse financiare pentru achiziţionarea altor produse identice”, se arăta în comunicatul Unifarm.

În document se mai preciza că situaţia a fost expusă repetat reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, premierului, Comisiei pentru sănătate, inspectoratului de urgenţă.

„Conducerea interimară a companiei solicită din partea tuturor instituţiilor implicate o mobilizare urgentă şi coerentă pentru ca stocul Unifarm de echipamente şi materiale necesare combaterii pandemiei COVID-19 să ajungă în sistemul sanitar cât mai repede”, se încheia comunicarea realizată de Unifarm prin intermediul unui document public.

La conducerea Unifarm a venit în august 2020 Dan Gătăianţu, cu experienţă de conducere în cadrul mai multor companii private, printre care Vienna Insurance Group, Asirom, Stein&Partner Viena, potrivit profilului de LinkedIn. În ziua următoare premierul Florin Cîţu a semnat o hotărâre prin care resursele financaire să fie folosite de urgenţă în spitale. Dar de ce a fost nevoie de un comunicat pentru asta?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO