Eveniment

Linia întâi a apărării împotriva poluării a picat testul. Ministrul mediului Costel Alexe a aflat de poluarea gravă din Bucureşti, de luni, de pe Facebook, iar şefii Gărzii de Mediu de la ministru

Linia întâi a apărării împotriva poluării a picat...

Autor: Miruna Diaconu

03.03.2020, 00:04 1004

Garda de mediu a aflat la rându-i de la minister, despre poluare, deşi era prima care trebuia să dea alerta l  Ministrul mediului Costel Alexe cere demiterea conducerii Agenţiei pentru Protecţia Mediului.

Ministerul Mediului a organizat luni o conferinţă extraordinară pentru a explica valorile extrem de ridicate ale poluării cu particule suspendate înregistrate în noaptea de 1 spre 2 martie în Capitală de platforma independentă Airlive.ro şi de staţiile Ministerului Mediului.

Costel Alexe, ministrul de resort, a cerut demisia celor de la conducerea Agenţiei  Na­ţionale pentru Protecţia Mediului Bucureşti (APM) ca urmare a comunicării întârziate din partea APM-ului, dar a dat explicaţii neconvingătoare în privinţa surselor poluării masive.

Staţiile din Bucureşti ale Ministerului Mediului şi ale unor platforme independente pentru măsurarea calităţii aerului au înregistrat în noaptea de duminică spre luni depăşiri masive, şi de 1.000%,  ale nivelului maxim admis de poluare cu particule fine. Costel Alexe a aflat, a spus el, despre valorile record ale poluării din Bucureşti de pe reţeaua de socializare Facebook, în jurul orei 4 dimineaţa.

„Deci ministrul a aflat în jurul orei 4 dimineaţa pentru că mă întorceam din Maramureş. Cred că primele ieşiri în spaţiul public, mă refer pe Facebook, de la cetăţeni din Bucureşti, le-am sesizat în jurul orei 4”, a declarat Costel Alexe, citat de Mediafax.

Costel Alexe a solicitat în cadrul conferinţei demiterea conducerii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bucureşti, pentru carenţele de comunicare şi management, astfel că în asemenea situaţii nu este admis ca ministerul să fie anunţat cu întârziere de APM.

În cursul nopţii dintre 1 şi 2 martie au fost înregistrate depăşiri chiar şi de 10 ori peste limitele maxim admise. Astfel că, poluarea PM2,5 a crescut de circa 10 ori, adică a crescut nivelul particulelor în suspensie cu diametrul mai mic de 2,5 microni, nivel ce poate creşte din cauza arderilor, şi de aproape 8 ori în cazul poluării cu PM10, adică particulele în suspensie cu diametrul mai mic de 10 microni, poluare cauzată de praf.

„Aseară, la toate staţiile pe care le deţine Ministerul Mediului au fost înregistrate depăşiri: la Lacul Morii, de opt ori“, a spus Alexe, citat de Mediafax. Ministrul mediului a declarat că depăşirea nivelului maxim admis al poluării a fost generat de două incendii ce au avut loc duminică seară în Bucureşti, respectiv un incendiu de vegetaţie forestieră pe 5.000 mp la Crevedia şi un al doilea incendiu de la Gara de Nord la o cameră de birouri unde au fost evacuaţi circa 34 de oameni. „Din discuţia cu ISU, a fost un incendiu de vegetaţie forestieră, pe 5.000 de mp, la Crevedia, acel incendiu de la Gara de Nord, din miezul noptii şi alte incendii provocate de populaţie din jurul Bucureştiului“, a spus Alexe, citat de Mediafax.

Ministrul mediului a mai spus că, în cadrul judeţului Ilfov „există 46 de firme autorizate şi în municipiul Bucureşti 69, care au acest proces de ardere. Am stabilit că până la finalul săptămânii vom controla toate sursele de ardere de pe raza Bucureşti-Ilfov pentru a vedea dacă toţi aceşti operatori deţin mijloace de măsurare a poluării“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO