Eveniment

Limitarea la două mandate pentru conducerea Consiliului Concurenţei a fost eliminată

Limitarea la două mandate pentru conducerea Consiliului...

Autor: Răzvan Botea

17.02.2020, 15:34 185

Membrii Plenului Consiliului Concurenţei (conducerea autorităţii formată din 7 membri) pot avea mai mult de două mandate de câte cinci ani fiecare, printr-o modificare prin Ordonanţa de urgenţă 6/2020 care modifică legea concurenţei din 1996.

În articolul 15, alineatul (2)  se menţiona în legislaţia iniţială că durata mandatului membrilor Plenului Consiliului Concurenţei este de 5 ani şi acesta poate fi reînnoit o singură dată, indiferent de durata mandatului exercitat anterior. Forma modificată a prevederii este „numirile membrilor Plenului Consiliului Concurenţei se fac pentru un mandat de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului”, potrivit OUG 6/2020.

Plenul Consiliului Concurenţei este format din 7 membri: un preşedinte, 2 vicepreşedinţi şi 4 consilieri de concurenţă. Numirea membrilor Plenului Consiliului Concurenţei se realizează de către Preşedintele României, la propunerea Colegiului Consultativ al Consiliului Concurenţei, cu avizul Guvernului şi după audierea candidaţilor în comisiile de specialitate ale Parlamentului. Respingerea unei nominalizări se poate face doar cu condiţia prezentării motivelor pe care aceasta se bazează, se mai arată în legea concurenţei.

În acest moment preşedintele Consiliului Concurenţei este Bogdan Chiriţoiu, numit în 2009.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO