Eveniment

Liliana Mihai, director general CNAS: Asiguraţii vor primi de anul viitor o scrisoare cu serviciile medicale decontate de Casă

Liliana Mihai, director general CNAS: Asiguraţii vor...

Autor: Roxana Rosu, Georgiana Mihalache

13.09.2017, 10:34 1423

CNAS vrea să trimită, din primul trimestru al anului viitor, o scrisoare către asiguraţi care să prezinte toate serviciile medicale primite de aceştia şi decontate de Casă, inclusiv cele din sistemul de stat şi cel privat, a spus la ZF Health&Pharma Summit Liliana Mihai, director general al CNAS.

Astfel, asiguratul va vedea dacă a beneficiat sau nu de acele servicii medicale in mod efectiv. "Pe lângă metodele de control consacrate, venim cu încă o metodă eficientă de informare a asiguratului, de control."

Ce a mai declarat Liliana Mihai:

„Asiguratul va primi anual o scrisoare în care va fi menţionat în anul respectiv care au fost serviciile de care a beneficiat, decontate în sistemul de sănătate.

Bugetul aprobat trimestrial, medicamentele acordate asiguraţilor şi cele din programele naţionale s-au dublat în şase ani.

Au fost numeroase discuţii cu asociaţiile de producători, au fost conturate anumite propuneri pentru următoarea perioadă, care sunt în analiză, nefiind identificată o soluţie în momentul acesta.

În România nu există un sistem public şi privat, ci un singur sistem de sănătate şi furnizorii publici şi privaţi au contract cu CNAS şi acordă servicii asiguraţilor.

Având în vedere că asiguratul contribuie la sistemul de sănătate, de data aceasta în analiza CNAS şi în viziunea noii conduceri este o reorganizare legislativă bazată pe o participare activă a asiguratului.

La medicamentele cu şi fără contribuţie personală şi la programele naţionale suma s-a dublat.

Este necesar să se vadă dacă sumele sunt utilizate eficient în sistem. Am zice că da pentru că în ultimii ani au intrat medicamente noi, au fost încheiate contracte de cost volum şi cost volum rezultat.

Mesajul este al unei reorganizări legislative, al unei debirocratizări, participare activă a asiguratului.

Trebuie făcută o analiză pe ce înseamnă investiţii paraclinice care e în atenţie de fiecare data când fundamentăm bugetul. În ultimii ani au crescut tarifele, sunt şi investigaţii de înaltă performanţă care sunt decontate din bugetul fondului. Cred că numărul zilelor a crescut.

Tot ce înseamnă dotarea unităţilor medicale e atribut al Ministerului Sănătăţii”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO