Eveniment

Licitaţia pentru proiectul „CEO la stat“ se lansează într-o săptămână

Licitaţia pentru proiectul „CEO la stat“ se lansează într-o săptămână

Autor: Adelina Mihai

01.11.2011, 00:07 878

Ministerul Economiei va publica la finele săptămânii viitoare caietul de sarcini pentru headhunterii care trebuie să recruteze manageri din privat pentru companiile de stat după aproape o lună în care echipa de consultanţi a lucrat la realizarea acestuia.

"Am primit draftul pentru caietul de sarcini, care urmează să fie personalizat pe fiecare companie în parte, iar la sfârşitul săptămânii viitoare vom lansa licitaţiile pentru firmele de executive search care vor face recrutarea managerilor. Am trimis chestionare cu întrebări la primele companii de stat implicate în proiect pentru a putea personaliza caietele de sarcini, iar săptămâna viitoare vom avea întâlniri cu membrii consiliilor de administraţie de la fiecare companie pentru a stabili bugetele pentru plata serviciilor head-hunterilor", a spus Andrei Todea, directorul de cabinet al ministrului economiei Ion Ariton. Ministerul va lansa licitaţii pentru recrutarea managerilor pentru 5- 10 companii de stat. Caietul de sarcini trebuia publicat până la 1 noiembrie, însă procedurile au întârziat pentru că o mi­siune comună a FMI, a Co­misiei Europene şi a Băncii Mondiale a venit în România pentru a treia evaluare a acordului stand-by.

Proiectul de introducere a managementului privat la marile companii de stat repre­zintă prima încercare ma­joră a statului de a mo­derniza ad­mi­nistraţia publică cu ajutorul profesioniştilor, la cererea FMI. Printre primele com­pa­nii de stat care vor avea management privat se numără Poşta Română, Tarom, CFR Marfă, Electrificare CFR, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Hidroelectrica sau Electrica Furnizare. Firma de executive search Pedersen & Partners, în consorţiu cu consultanţii de la Roland Berger şi cu avocaţii de la NNDKP (Nestor) s-au ocupat de elaborarea caietului de sarcini pentru head-hunteri.
Deşi, în general, plata serviciilor unui head-hunter este de 30% din salariul brut anual al managerului plasat de acesta în companie, în procesul de recrutare a managerilor pentru companiile de stat nu se va aplica această regulă. Fiecare companie de stat va stabili care este bugetul alocat recrutării, indiferent de salariul pe care îl va primi viitorul manager.
Consorţiul format din Pedersen, Roland Berger şi Nestor va elabora şi o serie de amendamente pe care le va transmite comitetului interministerial pentru guvernare corporativă (aflat în coordonarea Ministerului Justiţiei), în vederea stabilirii salariilor pe care le vor primi managerii "privaţi" la companiile de stat. În prezent, în Senat se discută un proiect prin care se arată că viitorii manageri "privaţi" vor avea salarii lunare cuprinse între 11.000 şi 75.000 de euro, plus bonusuri record de până la 4,5 milioane de euro pe an.
O analiză a ZF arată că cele mai mari 35 de companii aflate în portofoliul statului român au avut anul trecut un business cumulat de aproape 10 miliarde de euro şi pierderi de 500 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO