Eveniment

Licitatia anului: 10 constructori se bat pentru renovarea Teatrului National cu 50 de mil. €. Cum comentati?

Licitatia anului: 10 constructori se bat pentru renovarea Teatrului National cu 50 de mil. €

Ion Caramitru, directorul general al TNB: Lucrarile sunt necesare pentru ca potrivit unei expertize realizate in 2002 si actualizata in 2005, actuala fatada a cladirii are 1.200 de tone si exercita o presiune imensa asupra structurii cladirii si devine un pericol in caz de cutremur

17.02.2010, 23:16 694

Zece companii si consortii se lupta pentru contractul dereabilitare si extindere a Teatrului National Bucuresti (TNB), cu ovaloare de peste 51 mil. euro fara TVA, aceasta fiind cea mai mareinvestitie demarata de stat in sectorul constructiilor civile anulacesta.

In plina criza economica, Guvernul vrea sa construiasca unteatru national ca la Londra, dupa modelul cladirii Barbican Hall,in loc sa aloce bani pentru reabilitarea retelelor de apa si ainfrastructurii. In plus, din cauza scaderii investitiilorimobiliare, companiile de constructii s-au reorientat catreinvestitiile publice, unde competitia este mult mai acerba ca inanii trecuti.

In cursa pentru castigarea proiectului se afla unele dintre celemai mari companii din constructii, cu afaceri totale de peste 700mil. euro, precum Bog'Art (Raul Doicescu), ACMS (familia Tanasoiu),Rotary Constructii (Mihai Leonard Rotaru), Aedificia Carpati (PetreBadea), Dafora (Gheorghe Calburean) si UTI Instal (TiberiuUrdareanu), Comnord (Sorin Creteanu) si companii straine ca Sedesa(Spania), Alpine (Austria), Strabag (Austria).

Ofertele au fost deschise pe 9 februarie, desi initial termenullimita era stabilit la 25 februarie, in urma a peste 20 desolicitari din partea companiilor interesate.

Ministerul Culturii va anunta cel mai probabil in luna apriliecastigatorul licitatiei, dupa ce va trece perioadacontestatiilor.

"Din experienTa anterioara, la un numar atat de mare departicipanti, cel mai probabil ca dupa perioada de evaluare aofertelor vor aparea contestatii din partea celorlalte firme.Termenul de depunere a contestatiilor este de zece zile de ladesemnarea castigatorului, iar perioada de solutionare este demaxim de 20 de zile. Astfel un castigator final ar putea fi anuntatabia peste cel putin doua luni", a declarat Bodgan Trambaciu,managerul de proiect din cadrul Ministerului Culturii siPatrimoniului National.

Proiectul modernizarii Teatrului National Bucuresti, prezentatoficial in 2008, avea initial o valoare de investitie de 40 mil.euro, care a ajuns in prezent la peste 51 mil. euro. Din totalcirca 27 mil. euro vor proveni de la Banca de Dezvoltare aConsiliului Europei (BDCE), in urma unui acord incheiat cu GuvernulRomaniei in 2007. "Mi se pare un lux prea mare acest proiect inactualele conditii economice. Prioritatea Guvernului ar trebui safie investitiile in retele de apa, de drumuri, in loc sa se alocebani pentru cladirea TNB, care mai poate astepta sau poate fiintretinuta pana cand se va finaliza criza economica", spune AdrianFlorescu, directorul general al Asociatiei Romane a Antreprenorilordin Constructii (ARACO).

Cladirea TNB va fi realizata dupa modelul Teatrului BarbicanHall din Londra, urmand sa fie transformata intr-un centru culturalcare sa fie deschis de dimineata pana seara tarziu.

Potrivit proiectului, numarul locurilor in salile de spectacolva fi aproape dublu, de la 1.720, la peste 3.100. Proiectareacladirii TNB din Piata Universitatii a inceput in 1963, insateatrul a inceput sa functioneze in acest sediu zece ani maitarziu, fiind inaugurate pe rand trei sali: Sala Mare, Sala Studiosi Sala Atelier.

Firmele si consortiile ale caror oferte au fost selectate pentrualegerea castigatorului sunt Aedificia Carpati - RomtestElectronic, Rotary Constructii - ACM4 Bucuresti, Sedesa Obras yServicios (Spania) - Euro Construct International, Midanne InvestGrup - Euroconstruct din Timisoara, Intercantieri Vittadellor -Sacaim Societa per Azioni Cementi Armati din Italia, Alpina Bau(Austria) - Comnord, Bog'Art, ACMS, consortiul Dafora-UTIInstal si Strabag AG (Austria), potrivit datelor furnizatepentru ZF de Ministerul Culturii.

Dupa deschiderea ofertelor, perioada de evaluare a acestora estede 40 de zile lucratoare, dupa care urmeaza sa fie anuntatcastigatorul licitatiei.

In termen de zece zile de la anuntarea castigatorului, celelaltefirme participante au dreptul sa depuna contestatie, perioada desolutionare a acestora fiind de circa 20 de zile. Contractul are ovaloare estimata de 215,2 mil. lei (51 mil. euro) fara TVA si operioada de executie de 28 de luni.

Caramitru: Fatada cladirii TNB devine un pericol in cazde cutremur

"Va fi demolata fatada, ulterior se va consolida corpul B, undese afla birourile si cabinele, precum si cladirea salii de operetasi vor fi amenajate inca trei noi sali, iar in faza a treia se vareabilita Sala Mare, care a suferit interventii asupra structuriiin perioada comunista", afirma Ion Caramitru, directorul general alTNB.

Sala Mare va avea 850 de locuri, fata de 1.150 cat are inprezent si vor fi construite doua sali noi in cladirea centrala siuna in subsolul scenei mari, fiecare de cate 250 de locuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO