Eveniment

Liberatea, rezultate mici dar sperante mari

26.09.2003, 00:00 22



Libertatea SA, companie clujeana producatoare de mobilier pentru export, anticipeaza pentru acest an vanzari de 5,8 milioane euro, cu 4% mai mici decat anul trecut. Profitul aferent primului semestru al anului a fost de 15.000 de euro, la o cifra de afaceri de 2,67 milioane de euro.



Indicatorii financiari ai companiei s-au deteriorat permanent de la un an la altul, astfel ca de la 750.000 de euro profit in 2001, compania a obtinut 250.000 de euro in 2002 si 15.000 de euro pe primele sase luni ale anului curent.



Reprezentantii companiei spera insa ca perioada nefasta a luat sfarsit:



"Rezultatele bune ale lunilor iulie si august ale acestui an ne fac sa credem ca s-a reusit relansarea unitatii pe o traiectorie ascendenta si din punct de vedere al eficientei activitatii desfasurate", a spus Mihai Nedezki, directorul general al companiei.



Compania exporta 95% din productie, principalele destinatii ale productiei exportate fiind Germania, Franta, Anglia, Canada si tarile CSI.



"Cererea la extern pe segmentul nostru de productie, de mobilier rustic, este relativ constanta, dar cererea interna este in continuare scazuta datorita puterii reduse de cumparare si a faptului ca nu exista o crestere semnificativa in domeniul constructiilor de locuinte", a spus Nedezki.



Cea mai mare parte a materiilor prime provin de la furnizori autohtoni. Producctia este axata pe mobilierul casnic si este structurata astfel: dormitoare (35%), sufragerii (30%), mic mobilier (25%), grupe de colt (9%).



Compania deruleaza un program de investitii structurat pe patru etape. Primele doua etape au fost deja finalizate in 2000 si au presupus investitii de 4 milioane de dolari, din care jumatate au provenit din surse proprii si jumatate din credite bancare, ulterior restituite.



"Investitiile au avut ca scop refacerea infrastructurii de apa, canalizare si drunuri si dotarea cu masini si instalatii permormante, in principal din import", a spus Nedezki.



Din 2000 pana in prezent au fost realizate investitii de 4,6 miliarde de lei (peste 100.000 de euro), provenite intergral din surse proprii.



Mobilierul produs de compania Libertatea un design clasic si este realizat din lemn masiv de stejar, palatin sau fag.



Libertatea este o societate pe actiuni dar nu este listata la bursa. Asociatia salariatilor detine peste 90% din totalul actiunilor, restul fiind detinute de SIF Banat-Crisana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO