Eveniment

Liberalizarea totală a pieţei de energie duce inflaţia la maximul din această criză, în februarie. Preţurile de consum au urcat cu 3,16% în februarie 2021 prin comparaţie cu februarie 2020, după ce preţurile la energie electrică au urcat cu 17%

Andrei Rădulescu, directorul de analiză macroeconomică din Banca Transilvania: Statisticile indică accelerarea dinamicii anuale a preţurilor de consum (spre maximul din ianuarie 2020), evoluţie determinată de dinamica preţurilor la produse nealimentare, în contextul liberalizării pe piaţa energiei

Andrei Rădulescu, directorul de analiză macroeconomică din Banca Transilvania: Statisticile indică accelerarea dinamicii anuale a preţurilor de consum (spre maximul din ianuarie 2020), evoluţie determinată de dinamica preţurilor la produse nealimentare, în contextul liberalizării pe piaţa energiei

Autor: Răzvan Botea

14.03.2021, 10:01 918

Preţurile au urcat cu un ritm anual de 3,16% în februarie 2021, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică. Din coşul de consum pe baza căruia se calculează Indicele Preţurilor de Consum (IPC), cel mai mult au urcat preţurile la energie electrică: Ă17,2% în februarie 2021, prin comparaţie cu februarie 2020.

Andrei Rădulescu, directorul de analiză macroeconomică din Banca Transilvania, scrie, într-o analiză, că accelerarea preţurilor de consum în februarie vine pe fondul creşterii preţurilor la produse nealimentare, în contextul liberalizării pieţei energiei.

„Statisticile indică accelerarea dinamicii anuale a preţurilor de consum (spre maximul din ianuarie 2020), evoluţie determinată de dina­mica preţurilor la produse ne­alimen­tare, în contextul libe­ralizării pe piaţa energiei”, notează Rădulescu.

Începând cu 1 ianuarie 2021 piaţa de energie electrică a fost complet liberalizată odată cu liberalizarea preţului energiei electrice pentru cea mai mare parte dintre consumatorii casnici. Consumatorii care nu au ales o ofertă din piaţa liberă plătesc „preţul de serviciu” al furnizorului de ultimă instanţă, care este mai mare cu până la 25%. În consecinţă, din cauză că mulţi consumatori nu au încheiat contracte pe piaţa liberă a energiei, preţul la energie electrică a accelerat cu 17% an/an în februarie 2021 şi a adus inflaţia la maximul din această criză.

Aşteptări de creşteri ale inflaţiei sunt, însă, peste tot în lume, în special pe partea de materii prime şi petrol. Analiştii economici spun că majorarea inflaţiei este o veste bună, mai ales pentru economiile din zona euro, principalul partener comercial al României care, ani la rând, s-au luptat cu inflaţie foarte mică sau deflaţie. Cel mai sănătos nivel al inflaţiei indicat de economişti este în jur de 2%.

Chiar dacă evoluţia preţului la energie electrică a tras cel mai mult inflaţia în sus în România, majoritatea produselor şi serviciilor din coşul de consum au înregistrat creşteri în februarie. Astfel, preţul mărfurilor alimentare, care înseamnă 30,7% din coşul de consum, a urcat cu 2,7% an/an, în vreme ce preţul mărfurilor nealimentare (48,8% din coşul de consum) a crescut cu 3,8%. Indicele preţurilor de consum pentru servicii a crescut cu 2,32% în februarie 2021, prin comparaţie cu februarie 2020. Serviciile înseamnă 20,5% din coşul de consum al unui român.

Din categoria produselor ali­men­­tare, preţul fasolei boabe a urcat cu 16% în februarie 2021 faţă de fe­bruarie 2020, cea mai mare creştere.

Preţul uleiului a crescut cu 11% şi cel al făinii cu 7%. În aceeaşi vre­me, preţul cartofilor a scăzut cu 28,8%.

Alte ieftiniri s-au mai înregistrat la legume şi conserve din legume (-4,1%) şi la citrice şi alte produse meridionale (-4,4%).

Pe partea de mărfuri neali­mentare, cel mai mult s-a majorat preţul energiei electrice (+17,2%) şi al tutunului (Ă6,8%).

Ieftiniri s-au în­re­gistrat doar la preţul gazelor (-2,2%) şi al energiei termice (-0,2%).

Dintre servicii, cel mai mult au crescut preţurile serviciilor poştale, care au avansat cu 9,2% în februarie 2021 faţă de februarie 2020.

Preţul serviciilor de igienă şi cosmetică a crescut cu 5,9% şi al serviciilor de îngrijire medicală cu 4,5%.

Singurele ieftiniri au fost la categoriile servicii aeriene (-20,1%) şi transport interurban (-0,25%).

În consecinţă, inflaţia a crescut la 3,16% în februarie 2020, în marginea de sus a intervalului de variaţie pentru ţinta Băncii Naţionale a României de 2,5% plus/minus un punct procentual.

Este cel mai mare nivel de la debutul acestei crize, când inflaţia a coborât de la 3% în martie 2020 la 2,1% la finalul anului.

razvan.botea@zf.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO