Eveniment

Leul îşi continuă raliul pe piaţa valutară: a câştigat 5% faţă de francul elveţian şi 2% faţă de euro de la începutul săptămânii

Leul îşi continuă raliul pe piaţa valutară: a...

Autor: Ciprian Botea

29.01.2015, 00:07 1342

„Leul s-a apreciat în condiţiile în care alte valute regionale se depreciau. Până la sfârşitul săptămânii, leul s-ar putea întări şi mai mult, fiind de aşteptat ca şedinţa băncii centrale americane să genereze o poziţie ceva mai relaxată privind politica monetară. Cu toate acestea, după aprecierea recentă nu ne aşteptăm la mişcări semnificative”, scriu într-o notă analiştii de la ING Bank.

Euro a ajuns ieri sub pragul de 4,46 lei, după trei şedinţe consecutive de scădere. Acesta este minimul ultimelor şase săptămâni. Euro urcase la începutul anului la peste 4,5 lei, nivel pe care nu îl mai atinsese din martie anul trecut.

Leul suferise o depreciere abruptă faţă de francul elveţian la jumătatea acestei luni, după ce banca centrală a Elveţiei a renunţat la cursul minim de 1,2 franci / euro, iar in­ves­titorii s-au refugiat în active deno­minate în franci, ceea ce a făcut ca cele două monede să ajungă la paritate într-o singură zi. Francul atinsese săptămâna trecută un maxim de aproape 4,6 lei, dar presiunea s-a mai temperat după ce moneda elveţiană a început să se depreciereze în faţa euro pe pieţele internaţionale. Francul a fost cotat ieri la 4,36 lei, dar este încă mult peste nivelul de 3,8 lei de la finalul anului trecut.

Aprecierea francului are un impact direct pe piaţa românească, în condiţiile în care un număr de 75.000 de persoane fizice şi companii au credite în această monedă. Creditele respective au fost contractate în 2006-2007, când cursul era de 2-2,2 lei/franc, astfel că acum aceştia au de plătit rate duble. Stocul de credite în franci elveţieni este de circa 10 miliarde de lei.

Aprecierea bruscă a francului a venit după ce pe piaţa locală francul a sărit atunci de la 3,8 lei la 4,4 lei. Cei care au luat credite în franci şi-au asumat un risc valutar mai mare decât cei cu credite în euro. Spre deo­se­bire de cursul leu/euro care poate fi con­trolat de BNR prin intervenţii pe piaţa valu­tară, cursul leu-franc este stabilit în funcţie de cotaţiile euro/franc pe pieţele inter­naţionale şi cotaţia leu/euro pe piaţa lo­cală.

Şi cotaţia dolarului este stabilită în acelaşi fel.  Dolarul american a fost moneda cu cea mai mare apreciere pe parcursul anului trecut, respectiv o creştere de 20% faţă de leu, astfel că cei care au pariat pe dolar ca monedă de economisire au avut un ran­da­ment de cinci ori peste dobânda de la bancă. Cele mai mari dobânzi bancare sunt la depozitele în lei, dar nici acestea nu depăşesc 4% pe an.

Dolarul urcase săptămâna trecută în apro­pierea nivelului de 4 lei, dar nu a reuşit să spargă acest prag. Ieri, moneda americană a revenit aproape de nivelul de 3,9 lei, după trei zile de depreciere. La începutul anului tre­cut, dolarul era cotat la 3,2 lei, dar sa apreciat după ce banca centrală ame­ricană a încheiat programul de relaxare cantitativă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO