Eveniment

Leoni muta o parte din productie din Ungaria in Romånia

07.06.2005, 19:37 39

Producatorul german de componente auto Leoni isi va muta in Romånia productia de cabluri pentru vehicule industriale, pe care o realiza in cadrul fabricii de la Eger, Ungaria, informeaza publicatia Budapest Business Journal.

Potrivit directorului general al fabricii maghiare, Tamas Otvos, påna in luna octombrie vor fi concediati 250 de angajati ai companiei care anul trecut a avut venituri de 60 de milioane de euro.

La fel ca si in cazul altor delocalizari ale productiei din state ale Europei de Vest in Romånia, motivatia este reprezentata, potrivit celor de la Leoni, de beneficiile obtinute prin costurile reduse pe care le implica salarizarea muncitorilor romåni fata de cei maghiari.

Leoni va mentine in cadrul fabricii din Ungaria productia de cabluri pentru masinile Volkswagen si Audi.

In Romånia, grupul german cu afaceri anul trecut de 1,25 mld. euro este prezent din 1999 prin subsidiara Leoni Wiring Systems, care detine la Arad o fabrica de cablaje electrice auto si livreaza subansamble pentru mari constructori de autovehicule.

In 2002, compania a inceput la Bistrita productia de cablaje auto pentru DaimlerChrysler si BMW.

Piata romåneasca a atras in ultimii ani investitii importante in domeniul componentelor auto, tot mai multi producatori internationali anuntånd delocalizari ale productiei din tarile din Europa de Vest. Existenta unei forte de munca ieftine dar bine calificate a atras in zona de vest a tarii multi jucatori importanti din domeniul anvelopelor, mai ales ca distanta dintre orase precum Timisoara sau Arad si depozitele din Germania sau Austria erau acoperite de camioanele incarcate cu componente in doar cåteva ore. ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO