Eveniment

Legislative 6 decembrie 2020. Start în campania electorală: Lupta pentru cele 465 de fotolii de parlamentari va ajunge la costuri publice de cel puţin 500 mil. lei

Legislative 6 decembrie 2020. Start în campania...

Autor: Răzvan Botea

09.11.2020, 19:40 305

Organizarea campaniei la legislativele din 2016 a costat 227 mil. lei, fără plata către partide de 43 mil. lei  Acum va fi mult mai scump, dacă nu dublu, pentru că vremurile sunt scumpe ♦ Partidele vor primi din buget, rambursări de cel putin 100 mil. lei.

Vineri a început campania electorală, o campanie care va fi influenţată masiv de anunţul introducerii unei noi carantine sau mai multor restricţii pentru oprirea răspândirii virusului. Campania ar urma să coste, potrivit estimărilor mai vechi ale Autorităţii Electorale Permanente (AEP), circa 100 de mil. de lei, bani ce vor fi rambursaţi partidelor, în vreme ce costurile pentru organizare nu sunt anunţate, dar având în vedere că, acum patru ani, sumele alocate au fost de 227 mil. lei, este de presupus că alocările vor fi aproape duble, din cauza situaţiei speciale pe care o traversăm.

Duminică, 6 decembrie, electoratul este chemat la urne să aleagă parlamentul României pentru a noua oară după Revoluţie.

În arenă se luptă partidele mari din România pentru majoritate în Parlament şi pentru guvernare. În joc sunt 329 de fotolii de deputaţi şi 136 de fotolii de senatori. Este puţin probabil ca un singur partid să obţină majoritate pentru a forma viitorul guvern al României, aşadar unii adversari vor fi nevoiţi să dea mâna după alegeri şi să formeze o coaliţie de guvernare.

Misiunea câştigătorilor nu va fi simplă: noul guvern va avea de gestionat o criză în ascensiune pe toate planurile - medical, economic, dar şi social.

Programele electorale ale partidelor prezentate până acum sunt cam confuze, pentru că şi situaţia este confuză. Criza dă peste cap orice plan şi partidele se întrec în a promite dezvol­tare, venituri, facilităţi şi sprijin finan­ciar, însă evoluţia situaţiei medi­cale este incertă, la fel ca şi evoluţia economică.

Mediul de afaceri şi investitorii în România cer, ca de fiecare dată, de la politicieni predictibilitate şi stabilitate legislativă şi fiscală, debirocratizarea şi digitalizarea statului.

Dragoş Anastasiu, preşedintele AHK România (Camera de Comerţ Româno-Germană), este de părere că partidele ar trebui să aibă în planul de guvernare şi măsuri pentru reformarea şi profesionalizarea aparatului de stat.

„Mi-aş dori să văd în programele de guvernare ideea de reformă a statului. Există nişte iniţiative pe care mediul de afaceri le-a aplaudat. Avem nevoie de o restructurare şi de o profesionalizare a acestei zone. Va fi greu să mergem mai departe fără aceste reforme”, a spus el, în cadrul unui eveniment online organizat de asociaţie.

Sebastian Metz, directorul general al AHK, a spus că tema industriei, cu precădere a industriei auto, lipseşte din programele de guvernare ale partidelor. Industria aeste cea mai importantă ramură economică din România, cu o pondere de aproape un sfert din valoarea adăugată brută din economia românească.

„A lipsit (din prezentarea programelor de guvernare – n. red.) şi poate ar fi bine să vedem tema industriei din România. Avem multă producţie şi industria auto este puternică şi tema aceasta nu a fost centrală”, a spus Sebastian Metz.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO