Eveniment

Legea Educaţiei - Părinţii vor putea să aleagă şcoala la care îşi dau copiii

Legea Educaţiei - Părinţii vor putea să aleagă şcoala la care îşi dau copiii

Foto: Octav Ganea

Autor: Elvira Gheorghita - Mediafax

23.01.2012, 11:18 524

Înscrierile la şcoală se vor face conform unui calendar clar stabilit. La fel ca şi în anii trecuţi, înscrierile oficiale vor începe în martie. Cum finanţarea urmează elevul, va exista competiţie între şcoli, ceea ce va duce inevitabil la creşterea calităţii.

"Ca şi în anii precedenţi, fiecare stradă din România va fi arondată unei şcoli. Procedurile de înscriere sunt astfel făcute încât, dacă părintele îşi exprimă opţiunea pentru şcoala la care este arondat, aceasta are obligaţia să înscrie elevul. Dacă părintele doreşte înscrierea la altă şcoală decât şcoala de arondare, acest lucru este perfect posibil, iar elevul va fi înscris în limita numărului de locuri disponibile. Dacă sunt mai multe opţiuni decât locuri disponibile pentru o anumită şcoală se vor aplica criterii generale - existenţa unui grad de handicap, copii orfani, copii din familii monoparentale, copiii personalului din învăţământ sau şcolarizarea în acea şcoală a fraţilor sau surorilor -, precum şi, dacă este cazul, alte criterii decise de şcoală şi validate de inspectorat", a declarat duminică ministrul Educaţiei.

El a ţinut să precizeze că sunt interzise segregări, teste sau examene, atât la înscrierea la clasa pregătitoare, cât şi la înscrierea în clasa I.

"Lucrurile vor fi corect aşezate pentru învăţământul în limbile minorităţilor, în şcolile respective, în interesul lingvistic şi cultural al copilului. Toţi copiii la această vârstă sunt trataţi egal. Prin noile proceduri, informatizate, vă garantez că s-a terminat epoca în care prin pile sau alte avantaje materiale, despre care presa a relatat în trecut, puteai să ai prioritate la înscrierea copilului la şcoală. Nemulţumiţi vor fi cei care aveau obiceiul şpăgii, pentru că acum avem mai multă echitate şi transparenţă. Sistemul informatic de înscriere nu ia mită! Să nu uităm că avem la minister numărul verde anti-şpagă 0 800 801 100!", a explicat ministrul Funeriu.

Părinţii vor avea atât libertate pentru alegerea şcolii, cât şi transparenţă privind modul de înscriere în clasa pregătitoare.

"Este fundamental să dăm cât mai multă libertate părinţilor în alegerea şcolilor şi să asigurăm transparenţa modului de înscriere. Prin procedurile din acest an exact acest lucru îl înfăptuim: transparenţă şi o implicare cât mai mare a părinţilor asupra viitorului copilului lor. Şcolile vor trebui să intre în competiţie pentru elevi, ceea ce este un lucru benefic, ele vor fi obligate să se deschidă mult mai mult către părinţi. Am dat toate dispoziţiile pentru ca şcoala să meargă cât mai mult către părinţi", a arătat ministrul Educaţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO