Eveniment

Legea dării în plată a fost votată în unanimitate de Senat: Prima Casă rămâne, dar două amendamente ale BNR au fost aprobate

Legea dării în plată a fost votată în unanimitate de...

Autor: Gabriel Pecheanu

29.02.2016, 18:00 3611

Legea dării în plată se află în faza reexaminării, iar Senatul este prima Cameră sesizată. Decizia finală aparţine Camerei Deputaţilor.

Luni, senatorii au decis ca programul Prima Casă să rămână sub incidenţa legii, dar, în acelaşi timp, au admis propunerea BNR privind introducerea unui plafon maxim de 150.000 de euro pentru imobilele cu destinaţie de locuinţă, care vor fi luate în calcul la aplicarea legii.

Mariana Câmpeanu, senator PNL, a susţinut că aprobarea amendamentului care prevede plafon de 150.000 de euro va genera întârzierea aplicării legii. "Vă atrag atenţia că prin amendamentul pe care l-aţi votat cu 150.000 aţi dat posibilitatea ca legea să fie la CCR amendată ca discriminatorie şi de fapt să prelungiţi neaplicarea acestei legi. Poate veţi corecta la Cameră acest lucru", a punctat Mariana Câmpeanu.

Senatorul UNPR Haralambie Vochiţoiu a spus că partidul său susţine fără rezerve adoptarea legii.

"Aceşti oameni nu au ajuns în această situaţie doar din vina lor. În perioada în care primeai credit doar cu buletinul, băncile au pus toate riscurile în seama debitorilor, profitând de o legislaţie incompletă şi de absenţa unor reglementări ferme ale BNR", a spus Vochiţoiu.

La rândul său, senatorul PSD Şerban Nicolae a spus că eliminarea din acest proiect a programului Prima Casă ar fi fost bazată pe o "dezinformare nefericită". Mai mult, Şerban Nicolae l-a criticat şi pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Nu ar fi fost lipsit de interes ca guvernatorul BNR să fie present azi la dezbatrerea din Senat, aşa cum a putut să fie prezent primul ministru al României şi să nu fim în situaţia ca guvernatorul BNR să fie în Parlament doar atunci când primeşte votul nostru pentru numirea pe mandate de 5 ani", a ssusţinut Şerban Nicolae.

Programul Prima Casă este făcut pentru bănci, a susţinut senatorul PNL Nicolae Vlad Popa.

"Băncile sunt cele care câştigă din programul Prima Casă. Ce câştigă cetăţeanul? E ajutat cetăţeanul? Banii care se iau la Prima Casă sunt valoarea şi evaluarea e făcută de bancă a imobilului, a casei pe care o cumpără. Deci dacă i se ia casa, nimeni nu pierde un leu. Dar se pierde câştigul, acel profit de 100% care trebuie făcut cu ajutorul statului. (…) Băncile sunt cele care au nevoie de aceste împrumuturi pentru ca să se întâmple programul Prima Casă", a spus Nicolae Vlad Popa de la microfonul Senatului.

Senatorul PSRO Mircea Geoană a militat pentru crearea unui consiliu de supraveghere, pentru a fi puşi pe picior de egalitate, faţă de industria financiară.

"Acest consiliu să preia din atribuţiile pe care BNR sau ASF nu au dorit să le aplice. Astăzi, discuţia trebuie să rezulte cu o concluzie. Suntem în favoarea unei legi care să pună pe picior de relativă egalitate consumatorul financiar cu cei care sunt atât de puternici şi au atâta forţă, şi economică şi politică. Trebuie creat un mecanism de supraveghere, care să discute şi cu bănci, şi cu asiguratori, pentru că situaţii de abuz există şi pot continua să existe", a mai declarat Mircea Geoană.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO