Eveniment

Legea carantinei continuă să dea bătăi de cap. Medicii de familie susţin că actul normativ generează confuzie

Medicii de familie reclamă că Legea carantinei generează confuzie, atât pentru cadrele medicale, cât şi pentru pacienţi. Ei spun că actul normativ nu stabileşte cum se eliberează concediul medical pentru pacienţii cu COVID-19, cine este medicul curant şi cine monitorizează pacientul.

„După mai mult de patru luni de epidemie COVID-19 în România, după două luni de stare de urgenţă şi două luni de stare de alertă, ne aflăm într-o situaţie alarmantă, inacceptabilă în ceea ce priveşte controlul răspândirii infecţiei cu SARS-CoV 2. Pentru a fi funcţională, nou-apăruta lege a carantinei necesită de urgenţă acte normative subsecvente, aplicabile pandemieim care să clarifice situaţiile susceptibile de a genera confuzie şi a îngreuna activitatea personalului medical dar şi situaţia populaţiei expusă pericolului de îmbolnăvire”, conform unui comunicat transmis, vineri, de Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF).

Conform sursei citate, în toate aceste luni de urgenţă de sănătate publică, unele acte normative referitoare la controlul infecţiei cu SARS-Cov 2 au avut prevederi care s-au contrazis unele cu altele şi care nu au putut fi implementate.

„Exemple de situaţii prevăzute de noua lege a carantinei care trebuie urgent clarificate:
- parcursul pacienţilor identificaţi pozitivi la testare COVID şi care nu ajung să fie izolaţi conform legii;
- pacienţii COVID pozitiv simptomatici care refuză internarea despre care nu se ştie:
o cine este medicul curant?
o cine stabileşte şi urmăreşte schema terapeutică?
o cine monitorizează pacientul?
o cum se eliberează concediu medical la aceşti pacienţi deoarece este vorba de boală infecto-contagioasă de grup A pentru care medicul de familie nu poate elibera concediu medical pe cod 05 în lipsa unor documente doveditoare.
- pacienţii COVID pozitiv asimptomatici care refuză internarea;
- situaţia colocatarilor gospodăriei contactului direct – conform actualei legi contactul direct se izolează, dar nu există precizări referitoare la ceilalţi membri ai familiei/gospodăriei unde acesta se izolează, dacă sunt obligaţi sau se pot carantina benevol şi dacă primesc concediu medical şi în baza cărui document;
- situaţia concediilor medicale pentru persoanele izolate/carantinate la domiciliu:
o conform noii legi a carantinei, pentru perioada 02.07.2020-20.07.2020 este nevoie de certificat emis de DSP pentru eliberarea concediului de carantină, însă unele DSP-uri refuză să elibereze astfel de documente;
o care este modalitatea de eliberare a concediilor medicale pentru pacienţii izolaţi în perioada când izolarea se realiza pe baza declaraţiei pe proprie răspundere, dar care conform noii legi au nevoie tot de certificat de la DSP?
- accesul medicilor de familie la rezultatele pacienţilor testaţi, pentru a putea să comunice şi să emită recomandări în comunitate”, conform SNMF.

Legea carantinei a intrat în vigoare în această săptămână.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.