Eveniment

Lazea: Cresterile salariale, peste media din regiune

21.11.2005, 19:39 12

Salariul mediu brut din Romania a avut, incepand cu 2001, o crestere anuala cu mult peste ratele inregistrate in tarile din regiune, precum Bulgaria, Polonia, Croatia sau Ungaria, a declarat economistul-sef al BNR, Valentin Lazea.

Oficialul BNR a aratat, la un seminar organizat la sfarsitul saptamanii trecute de Societatea Economica Romana (SOCER), ca in ultimii patru ani salariul mediu brut a crescut cu cel putin 22,5% pe an, nivelul corespunzator lui 2004. Veniturile salariale medii au urcat cu 48,9% in 2001, 27% in 2002 si 24% in 2005.

In acelasi timp, tarile din regiune au consemnat cresteri salariale de sub 10% anual, mediile din 2004 plasandu-se in intervalul 2% - 7%.

Lazea a confirmat calculele expertilor FMI, care au sustinut ca in perioada octombrie 2004 - octombrie 2005 salariile bugetarilor au crescut cu 50%. El a afirmat ca si in cazul profesorilor a existat o majorare in termeni reali a salariilor de peste 40%. In opinia lui Lazea, mentinerea deficitelor publice si a salariilor in limite rezonabile va fi esentiala anul viitor pentru succesul dezinflatiei.

Pe de alta parte, economistul-sef al BNR a tinut sa precizeze ca estimarea privind inflatia pentru acest an, de 9,1%, publicata in raportul Comisiei Europene reprezinta valoarea medie, care este foarte apropiata de nivelul prognozat de BNR si nu inflatia decembrie/decembrie.

"Noi ne mentinem previziunile de 8,1% - 8,3% pentru inflatia raportata decembrie la decembrie. Cred ca este regretabil ca dupa atatea discutii privind inflatia se mai fac, inca, astfel de confuzii", a adaugat Lazea. Vorbind despre riscurile de derapaje de la programul de incetinire a inflatiei, Lazea a sustinut ca in cazul unei cereri in crestere necontrolata s-ar putea ajunge chiar la o reinflamare a inflatiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO