Eveniment

Lăudăroşenie de partid şi de stat. Preşedintele Klaus Iohannis explică, în doi peri, cum sunt alocate cele 80 mld. euro de la UE. Ministrul fondurilor europene Marcel Boloş refuză orice explicaţie pe cifre: „Sunt lucruri care de la sine nu pot fi comentate“

Lăudăroşenie de partid şi de stat. Preşedintele...
23.07.2020, 00:03 1147

Preşedintele Klaus Iohannis a spus miercuri, la finalul unei întâlniri cu premierul Ludovic Orban, că, din cele 80 mld. euro alocate României în aranjamentul din cadrul Consiliului European, 46,4 miliarde de euro vin din programul financiar multinual al Uniunii pentru 2021-2027, iar restul sunt bani din noul program al UE de depăşire a crizei. Ministrul fondurilor europene Marcel Boloş, a refuzat orice comentariu despre volumul şi destinaţia banilor: “Sunt lucruri care de la sine nu pot fi comentate.”

„Preşedintele a dat însă puţine detalii.

„Această sumă de 80 de miliarde de euro se compune din două pachete mari bugetare. Cel mai mare se referă la bugetul multianual al UE din 2021 până în 2027 (46,4 mld. euro – n.red.), fondurile şi proiectele europene pe care le-am avut şi până acum. (...). Al doilea pachet bugetar se compune din pachetul care este destinat relansării şi revigorării economice (Next Generation EU – n. red.) – 34 de miliarde de euro pentru România. Aceşti bani sunt destinaţi ameliorării crizei, măsurilor de ieşire din criza economică, de întărire a economiei. Aceştia trebuie consumaţi mai repede. Avem la dispoziţie doar 6 ani”.

Preşedintele nu a spus însă cât din aceşti bani sunt “granturi” (sume obţinute în urma impunerii unor noi taxe la nivelul UE) şi cât sunt credite.

Pentru că planul anticriză al UE, de 750 mld. euro, este împărţit astfel: 390 mld. euro granturi şi 360 mld. euro credite. Nimeni, la nivelul administraţiei, nu spune însă că suma de 80 mld. euro anunţată cu surle şi trâmbiţe înseamnă şi credite – cel puţin 16 mld. euro vor fi credite, dacă sunt  îndeplinite condiţiile – şi nu suflă o vorbă despre obligaţia Româiei de a contribui la bugetul UE cu cel puţin 20 mld. euro în următorii şapte ani. Cee ce înseamnă că sumele nete primite de la UE sunt la jumătatea celor anunţate cu mare pompă.

La Digi 24, ministrul fondurilor europene, Marcel Boloş, a refuzat orice discuţie pe sume concrete: „Sunt lucruri care de la sine nu pot fi comentate”.

Nu este deloc limpede de ce „de la sine” acest aranjament este trecut sub tăcere, de vreme ce el a fost deja aprobat la nivelul UE. Iulian Anghel


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO