Eveniment

Laszlo Borbely: Fara centurile oraselor, ne vom bloca total

11.08.2008, 19:34 16

Romania este "foarte intarziata" la capitolul infrastructura, iar daca nu se vor finaliza centurile din marile orase se va ajunge la blocarea totala a circulatiei, a declarat ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely.
El afirma ca vina pentru aceasta situatie o poarta toate guvernele trecute, care nu au avut o strategie in ceea ce priveste infrastructura din tara.
"Va trebui sa vedem unde ne incadram in ceea ce priveste infrastructura. Avem probleme si daca nu vom finaliza centurile din marile orase in urmatorii doi ani, se va ajunge la blocarea totala a circulatiei. La Cluj si la Oradea te opresti la 12 kilometri de oras, in trafic, si crezi ca este din cauza vreunui accident, dar de fapt este din cauza blocajelor. Daca ar fi sosele de centura, nu s-ar intampla asa ceva. Suntem foarte intarziati la capitolul infrastructura, iar vina apartine tuturor guvernelor trecute, care nu au avut o strategie in acest sens", a declarat ministrul. El sustine ca Romania are nevoie si de autostrazi, dar mai ales de sosele de centura, care sa fluidizeze traficul.
"Soselele de centura trebuie neaparat sa existe pentru strategia de dezvoltare a Romaniei. Sunt foarte mari intarzieri si trebuie sa recuperam in urmatorii doi ani. Atat dureaza realizarea unei sosele de acest fel", a spus Borbely. El a afirmat ca, in urmatorii doi ani, orase precum Zalau, Oradea, Brasov, Cluj-Napoca, Targu Mures, Reghin si Sibiu, dar si altele vor avea artere de circulatie ocolitoare.
Ministrul a fost prezent vineri la Zalau pentru a semna primul contract de finantare prin POR (Programul Operational Regional) din Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest, privind reabilitarea drumului Ciucea-Crasna-Varsolt, in valoare de 25 mil. euro. "Obiectivul este primul ca importanta regionala in domeniul infrastructurii rutiere, iar valoarea lui este estimata la aproape 25 de milioane de euro. Prin contractul semnat azi dam semnalul celorlalti aplicanti sa vina cu proiecte bine intocmite, in baza carora sa poata primi finantari", a declarat Borbely. Potrivit acestuia, lungimea tronsonului de drumuri judetene care va fi reabilitat este de 37 km, din care 30 sunt pe teritoriul Salajului, iar sapte in judetul Cluj.
Aplicatia de finantare pentru acest proiect a fost depusa la Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest in decembrie anul trecut, iar contributia celor doua judete la aceasta investitie inseamna 482.000 de euro din valoarea totala a proiectului.
"Cu siguranta, proiectul va imbunatati considerabil infrastructura regionala de transport in regiunea de Nord-Vest, mai ales ca va avea si un punct de legatura cu viitoarea Autostrada Transilvania. Lucrarile vor incepe in acest an, iar perioada de implementare a proiectului este de 32 de luni", a spus ministrul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO