Eveniment

László Borbély, consilier de stat: „Avem o nouă strategie de dezvoltare durabilă. Agenda 2030 este cel mai important program adoptat în ultimii zece ani“

László Borbély, consilier de stat în cadrul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă: Am revizuit strategia din 2008, apoi am creat o strategie nouă, care susţine echilibrul dintre cetăţeni şi actorii principali (din mediile politic, economic, administrativ - n. red.).

László Borbély, consilier de stat în cadrul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă: Am revizuit strategia din 2008, apoi am creat o strategie nouă, care susţine echilibrul dintre cetăţeni şi actorii principali (din mediile politic, economic, administrativ - n. red.).

Autor: Florentina Niţu

29.11.2018, 00:04 300

László Borbély, consilier de stat al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, spune că Guvernul României, în parteneriat multiactor cu mediul nonguvernamental, civil şi academic, a creat o nouă strategie de implementare a obiectivelor de dezvoltare durabilă din Agenda 2030, program dezvoltat de Organizaţia Naţiunilor Unite în 2015, în care sunt formulate 17 obiective.

„Avem o nouă strategie de dezvoltare durabilă, în care cetăţeanul se află în centru, pentru că este important să avem feedback de la cei implicaţi direct. Am revizuit strategia din 2008, apoi am creat o strategie nouă, care susţine echilibrul dintre cetăţeni şi actorii principali (din mediile politic, economic, administrativ - n. red.)“, a spus László Borbély, consilier de stat în cadrul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă. El a fost prezent la simpozionul „Implemen­tarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă prin Parteneriate Multi-Actor“ organizat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, eveniment aflat la a doua ediţie.

Pentru dezvoltarea strategiei au fost organizate 20 de întâlniri la nivel naţional cu principalii actori din mediile guvernamental, nonguvernamental, civil şi academic, pentru a crea o nouă strategie de implementare a obiectivelor de dezvoltare durabilă. Aceasta a fost finalizată în urmă cu o lună.

„Am reuşit să organizăm câteva dezbateri care au adus la masă, atât pe membrii noştri, cât şi pe alţi organizatorii, pentru a vedea cum putem realiza şi moni­toriza proiectele de dezvoltare durabilă. (...) Ne-am uitat la ţările de lângă noi pentru a vedea ce activităţi au pus ei în practică pentru a transpune obiectivele de dez­voltare durabilă“, a spus Anca Ciuca, vice­preşedinte al Fe­deraţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pen­tru Dezvoltare (FOND), partener pentru îndeplinirea obiectivelor din Agenda 2030. FOND a fost creat în 2007 şi are la activ 31 de organizaţii membre pe teritoriul României. Ea a adăugat că instituţia pe care o reprezintă se axează pe trei obiective din agenda 2030: fără sărăcie, consum şi producţie responsabile şi parte­neriate pentru realizarea obiectivelor. Noua strategie se focusează şi pe mediul academic, dorindu-se introducerea fenome­nului dezvoltării durabile prin cursuri în programele de licenţă şi de masterat. De altfel, a fost creată şi o nouă meserie, expert în dezvoltarea durabilă.

László Borbély consideră că Agenda 2030 este cel mai important proiect adoptat de omenire în ultimii zece ani. 

Este cel mai important pro­gram adoptat de omenire în ultimii zece ani. Pentru prima oară la nivel mondial, ONU a dez­voltat un document care sprijină dezvoltarea durabilă şi sustenabi­litatea statelor, iar obiectivele formulate au impact direct, zilnic, asupra noastră“, mai spune László Borbély.

Obiectivele Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă: fără sărăcie; foamete „zero“; sănătate şi bunăstare; educaţie de calitate; egalitate de gen; apă curată şi sanitaţie; energie curată şi la preţuri accesibile; muncă decentă şi creştere economică; industrie, inovaţie; oraşe şi comunităţi durabile; consum şi producţie responsabile; acţiune climatică; viaţa acvatică; viaţa terestră; pace, justiţie şi instituţii eficiente şi parteneriate pentru realizarea obiectivelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO