Eveniment

Lafarge: Dosarul cimentului de la Concurenta este acuzator

13.05.2005, 20:02 28

Raportul transmis de catre Consiliul Concurentei producatorilor de ciment este acuzator, fiind vizate in principal exporturile realizate de Lafarge Romcim, a declarat ieri Philippe Questiaux, presedinte director general al companiei Lafarge Romcim.

"Raportul a fost unul acuzator si se refera in special la activitatea noastra de export, care era contestata. Suntem convinsi ca noi am actionat corect. Fara a lua in calcul Ucraina si Rusia, unde costurile energetice si de transport sunt foarte scazute, preturile noastre in Romania sunt normale fata de tarile invecinate, si oricum sunt stabilite de piata", a spus Questiaux.

Consiliul Concurentei a demarat o ampla investigatie pe piata cimentului in urma cu aproximativ trei ani, concluziile acestui dosar urmand sa fie facute publice in cursul acestei luni.

Concurenta a transmis raportul aferent investigatiei in luna februarie catre cei trei producatori interni - Lafarge Romcim, Holcim Romania si CarpatCement. Cei trei jucatori sunt filiale ale grupurilor internationale Lafarge (Franta), Holcim (Elvetia) si HeidelbergCement (Germania).

Cei trei mari producatori isi impart in mod aproape egal piata cimentului, estimata la aproape 300 mil. euro in 2004.

Potrivit lui Questiaux, Lafarge a raspuns tuturor solicitarilor institutiei si asteapta decizia Consiliului.

Producatorii de ciment din Romania au fost acuzati de practicarea unor preturi mari pe piata interna si de intelegeri la formarea pretului pe piata.

Questiaux a precizat ca pretul mediu de vanzare a cimentului produs de Lafarge Romcim s-a situat in 2004 la un nivel de 54-55 de euro pe tona si a fost influentat, printre altele, de cererea ridicata. "Nu avem in vedere o scadere a pretului in Romania. Acest lucru depinde numai de concurenta de aici. In ceea ce priveste exportul, noi vindem o tona de ciment cu 24-25 de euro insa consumatorul din Nigeria, de exemplu, va plati mult mai mult fata de unul din Romania, la pretul de baza adaugandu-se circa 40-45 de euro costuri suplimentare", a declarat Questiaux

Exporturile acopera circa 40% din productia fabricilor Lafarge in Romania, principalele destinatii de export fiind tari din Africa, precum Camerun sau Nigeria.

"La o tona de ciment exportat castigam de la 3 la 6 euro pe tona. Vom continua sa exportam pana cand piata interna va putea absorbi toata productia noastra, probabil nu mai devreme de 10 ani", a spus Questiaux. "Cred ca cererea de ciment va ajunge in acest an la un nivel dublu fata 1997, anul in-trarii noastre pe piata romaneasca", a declarat Questiaux.

Compania va aloca 30 de mil. euro, in perioada 2007-2012, pentru activitatile legate de protectia mediului inconjurator. Lafarge Romcim a anuntat o crestere de 25% a cifrei de afaceri in primul trimestru al anului fara a dezvalui insa valoarea absoluta a vanzarilor.

Lafarge Agregate si Betoane a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 18 mil. euro, mai mare cu 18% fata de 2003, si un profit net aferent de 1,15 milioane de euro fata de doar 70.000 de euro in 2003.

Piata sistemelor de gips-carton s-a ridicat anul trecut la o valoare de circa 40 de milioane euro, cu vanzari de 20-22 de milioane metri patrati. Pe aceasta piata, francezii activeaza cu Lafarge Arcom Gips, unicul producator intern.

Unul dintre partenerii Lafarge in domeniul sistemelor de acoperisuri, compania Bramac Sisteme de Invelitori, estimeaza ca piata de profil va inregistra in 2005 vanzari de peste 10 milioane de metri patrati, in crestere fata de 8,9 milioane mp in 2004.

Fara a lua in calcul accesoriile, la un pret mediu pe metru patrat de 5,5 euro, piata de profil s-ar ridica in acest an la 55 de mil. euro, in crestere cu circa 12% fata de anul trecut.

Conform estimarilor directorului national de vanzari al Bramac, Alexandru Matei, compania detine o cota de piata de 7-8%. El a afirmat ca cifra de afaceri a companiei a crescut in primele trei luni din 2005 de patru ori fata de intervalul similar al anului trecut in urma finalizari fabricii de tigla de la Sibiu. Matei nu a precizat insa valoarea actuala a vanzarilor Bramac.

Compania este detinuta in proportii egale de Lafarge Roofing si producatorul austriac de materiale de constructii Wienerberger. dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO