Eveniment

La loc comanda: Codul fiscal adoptat de Parlament, modificat de urgenta

26.11.2004, 00:00 19



Greseala a fost reparata. Guvernul a adoptat marti seara o ordonanta de urgenta prin care este eliminat din textul Codului fiscal in forma votata in Parlament articolul potrivit caruia urma sa fie interzisa "cesionarea sau instrainarea sub orice forma a actiunilor, cu exceptia celor fac obiectul tranzactiilor pe piata de capital ori a partilor sociale sau a activelor fixe ale contribuabililor, fara a fi adusa la cunostinta autoritatii fiscale, in vederea efectuarii controlului financiar-fiscal, cu cel putin 60 de zile inainte de realizarea operatiunii de cesionare sau instrainare".



"Articolul a fost eliminat complet din textul Codului, pentru ca din pacate a fost introdus pe fuga, intr-o forma nefericita, si a starnit multa agitatie pe piata desi gandirea era ca prevederile sa adreseze in principal contriabuabililor cu datorii la buget si nu tuturor", a declarat pentru Ziarul Financiar Maria Manolescu, secretar de stat in Ministerul Finantelor responsabil cu politica fiscala.



Zvonurile privind includerea articolului respectiv in cursul dezbaterilor parlamentare privind Ordonanta 83 /2004 pentru modificarea si completarea Codului fiscal si apoi confirmarea existentei acestuia prin publicarea actului normativ in Monitorul Oficial, au starnit o adevarata panica printre companii, care se si vedeau in imposibilitatea de a derula tranzactii cu orice categori de active.



"Ceea ce ne intereseaza de fapt este sa blocam posibilitatile celor cu datorii de a instraina active sau de a cesiona actiuni. Prin procedura vor fi stabilite clar categoriile de contribuabili, tipurile de active si conditiile in care va fi impusa notificarea Fiscului in cazul unei tranzactii", spune Manolescu. Oficialul Ministerului Finantelor afirma ca in ceea ce priveste tranzactiile cu actiuni vor fi avute in vedere pentru control numai cele care schimba semnificativ structura actionariatului unei firme.



Pentru ca calma piata, Finantele s-au hotarat sa modifice Codul fiscal chiar in prima zi de la publicarea noii forme in Monitorul Oficial.



Si astfel, se perpetueaza obiceiul potrivit caruia procedurile si normele metodologice tind sa devina mai importante decat textul de lege. De exemplu, noua forma a Codului fiscal face referire la "contribuabili inactivi", a caror lista nu este inca finalizata. Sigur ca textul de lege nu poate acoperi toate aspectele care pot aparea in practica, numai ca legislatia secundara risca sa schimbe orientarile sensurile initiale ale unor acte normative.



Aparute de fiecare data cu intarziere, normele metodologice dau mare bataie de cap contribuabililor, ajungand sa creeze confuzii asupra perioadelor de aplicare. Evident ca marile probleme apar in momentul controlului fiscal, chiar oficiali din Ministerul Finantelor admitand ca exista reprezentanti in teritoriu care nu-si insusesc clarificari emise de departamentul de legislatie fiscala.



Pentru simplificarea acestor probleme, Finantele intentioneaza sa introduca asa-numita procedura a solutiilor fiscale anticipate, cu ajutorul careia un contribuabil care are dubii in privinta modului de aplicare a unor reglementari va putea solicita solutii particulare.



De asemenea, Ministerul Finantelor incearca sa promoveze infiintarea de tribunale fiscale, cu instante specializate, care sa poata determina chiar modificari in legislatie prin deciziile adoptate.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO