Eveniment

La ce să ne aşteptăm în 2021? Recomandările Boston Consulting Group pentru companiile din România

La ce să ne aşteptăm în 2021? Recomandările Boston...
12.01.2021, 00:04 247

Incertitudinile legate de situaţia medicală continuă să pună sub semnul întrebării prognozele economice, în ciuda faptului că mai multe vaccinuri au fost puse pe piaţă şi un uşor reviriment economic s-a simţit în ultimele luni. Cu excepţia Chinei (de la care se aşteaptă o creştere economică de 1,9% din POB în 2020), pentru restul lunii revenirea la nivelul lui 2019 este aşteptată în 2022.

Stimulentele masive au ajutat economiile puternice ale lumii, însă, în cazul României, presiunea uriaşă asupra deficitului bugetar ridică întrebări semnificative cu privire la capacitatea guvernului de a sprijini în continuare economia, arată o analiză a Boston Consulting Group, companie americană de consultanţă în management, cu venituri de 8,5 mld. dolari în 2019 (în top 3 al veniturilor mondiale din consultanţă în management).

„Sfârşitul moratoriului privind amânarea ratelor la credite poate genera probleme pentru sectorul financiar, în timp ce IMM-urile, în general, şi sectoarele foarte afectate, în special, ar putea întâmpina dificultăţi şi în 2021. Sectoarele ce însumează 50-60% din producţia economică, valoarea adăugată şi forţa de muncă sunt afectate, dintre care aproximativ 20% sunt destul de puternic afectate de criza COVID-19” opinează sursa citată. Sunt sectoare care s-au descurcat mai bine în criză, cum ar fi IT-ul, industria farma.

De asemenea,  investiţiile publice (infrastructură, educaţie, sănătate) au crescut şi cu ajutorul fondurilor UE. Fondurile UE vor ajuta în continuare la recuperare. Însă: „Trebuie să învăţăm din lecţiile din trecut. În criza financiară din 2009, România a pornit de la cea mai mare creştere a PIB-ului din Europa în 2008, pentru a înregistra mai apoi o prăbuşire în 2009, urmată de o revenire greoaie în 2010, în timp ce majoritatea ţărilor UE revenise deja la creşterea dinainte”. Sursa citată face companiilor din România câteva recomandări, pentru a trece mai bine peste obstacolele acestui an:

1. „Fiţi proactivi: Timpul înseamnă bani, deci acţionaţi rapid pentru a obţine bani şi costuri rapide pentru a proteja şi a crea o bază solidă care vă va permite să fiţi în avantaj şi să începeţi să investiţi (potenţial prin M&A), dezvoltându-vă mai repede decât concurenţa”.

2. „Adoptaţi o viziune clară: Chiar dacă sunteţi în căutarea de noi surse de creştere, performanţii de top ar trebui să aibă o viziune clară şi un număr rezonabil de mic de teme pe termen lung; nu vă întindeţi mai mult decât vă ţine plapuma”.

3. „Creşteţi vitalitatea cererii: Pe măsură ce trecem de la o piaţa push la o piaţă pull, trebuie să vă creaţi capabilităţi axate pe cerere, pentru a adapta eforturile comerciale la ceea ce au nevoie clienţii acum; abordaţi prezenţa în online şi capacitatea de a intra pe piaţă, trecerea la vânzarea şi service-ul online”.

4. „Deveniţi mai agili: Având în vedere variabilitatea şi incertitudinea, aduceţi agilitatea şi adaptarea în baza şi lanţul dumneavoastră de aprovizionare”.

5. „Construiţi rezilienţa întreprinderii: Construiţi organizaţii care pot rezista şocurilor viitoare, dar, de asemenea, le pot anticipa, inclusiv prin eficientizarea operaţiunilor de bază şi reproiectarea proceselor pentru a valorifica capacităţile digitale”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO