Eveniment

Kremlinul impune de astăzi preinstalarea unui software rusesc pentru toate dispozitivele smart din Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin

Autor: Eduard Ivanovici

01.04.2021, 15:51 30550

Un nou proiect de lege din Rusia obligă producătorii de smartphone-uri, computere şi televizoare smart să preinstaleze un software rusesc, decizia intrând în vigoare începând de astăzi, transmite Business Insider.

Autorităţile consideră că legea reprezintă o nouă modalitate prin care companiile ruseşti de software vor concura cu firmele internaţionale. Între timp, agenţia de ştiri Reuters a raportat că proiectul este văzut de unii cetăţeni ruşi drept „o lege împotriva Apple”.

Însă gigantul american a anunţat luna trecută că este de acord cu implementarea proiectului, permiţându-le astfel oamenilor să instaleze software-ul rusesc în momentul în care îşi configurează dispozitivele.

Compania a declarat că utilizatorii vor putea folosi mai multe aplicaţii dezvoltate în Rusia în condiţiile în care Apple le va confirma politicile de securitate şi nivelul de siguranţă. Astfel, utilizatorii vor putea alege aplicaţiile ruseşti în detrimentul celor străine odată ce îşi configurează device-urile.

Între timp, criticii sunt de părere că mişcarea are ca ţel controlarea totală a spaţiului virtual din Rusia.

În ultimii ani, Rusia a încercat să ia măsuri drastice împotriva companiilor tech din Statele Unite şi îşi creeze astfel infrastructură pentru un „internet suveran”, prezentat ca o necesitate în combaterea atacurilor cibernetice efectuate în afara graniţelor ţării.

Luna trecută, Rusia a restricţionat accesul la reţeaua de socializare Twitter, pe care a acuzat-o că ar fi afişat peste 3.000 de postări cu conţinut ilegal. Roskomnadzor, autoritatea rusă de reglementare a industriei telecom, avertizat că ar putea bloca definitiv platforma.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO