Eveniment

KPMG: introducerea standardelor contabile internaţionale, soluţia şi pentru transparentizarea bugetelor primăriilor

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Claudia Medrega

25.06.2014, 00:05 716

Contabilii din primării recunosc că aplicarea în România a standardelor internaţionale de contabilitate pentru sectorul public (IPSAS) ar aduce o responsabilitate mai mare cu privire la cheltuirea banului public şi performanţa financiară, precum şi o îmbunătăţire a credibilităţii şi transparenţei raportă­rilor, potrivit unui studiu realizat de KPMG şi Academia de Studii Eco­nomice.

Aceste standarde ar putea să fie aplicate în România până la sfârşitul anului 2016.

„Îmbunătăţirea contabilităţii pu­blice este de natură să conducă la o mai bună alocare a resurselor şi la creşterea transparenţei procesului decizional în sectorul public, cu atât mai importante în ţări cu resurse economice şi financiare insuficiente cum sunt ţările emergente. Primăriile de municipiu şi oraş sunt instituţii ce au un rol fundamental în gestionarea fondurilor publice şi în consecinţă fac (sau ar trebui să facă) obiectul unei atenţii sporite din partea opiniei publice“, se arată în studiul transmis ZF.

Lipsa de transparenţă, eficienţă şi responsabilitate la nivelul administra­ţiilor publice locale poate reprezenta un risc important pentru economie, iar o transparenţă mai mare ar putea să fie o modalitate de a evita în viitor insol­venţele în sectorul public, potrivit studiului. Anul 2013 a adus intrarea în insolvenţă primăriei Ani­noasa, din judeţul Hunedoara - prima insolvenţă a  unei unităţi administrativ-teritoriale din România de după Re­voluţie. Datoriile primăriei Ani­noasa au depăşit valoarea bugetului local. În mediul privat de afaceri există standardele internaţionale de raportare financiară - IFRS - care conferă o transparenţă tranzacţiilor realizate.

Majoritatea respondenţilor (84%) consideră că aplicarea standardelor contabile internaţionale IPSAS este de natură să îmbunătăţească comparabi­litatea şi transparenţa raportărilor publice şi, totodată, va creşte gradul de responsabilitate a entităţilor cu privire la gestiunea costurilor şi performanţa financiară. Iar 74% dintre respondenţi consideră că aplicarea IPSAS va duce la creşterea relevanţei şi transparenţei raportărilor instituţiilor lor.

Ziarul Financiar a propus în ultimii ani guvernelor, indiferent de culoarea politică pe care o aveau, să iniţieze proiecte de transparentizare a admi­nistraţiei publice, la nivel central şi local.

O propunere a vizat publicarea sala­riilor din sectorul public şi rapoarte privind achiziţiile şi realizările pentru creşterea transparenţei în administraţia publică. Totodată, ZF a cerut publi­carea numelor şi a funcţiilor angajaţilor de la stat din fiecare organizaţie care funcţionează din bani publici sau a cărei organizare se află sub autoritate publică - ministere, administraţii publice, autorităţi locale, banca centrală, autoritate de supraveghere financiară, primării, spitale, direcţii de sănătate publică sau agenţii naţionale.

Standardele internaţionale de raportare pentru primării ar putea să fie aplicate în România până la sfârşitul anului 2016. Ideea aplicării acestor standarde a prins contur încă din 2005, odată cu adoptarea recomandărilor formulate de Comisia Europeană, FMI şi Banca Mondială cu privire la contabilitatea entităţilor publice.

Costurile suplimentare de pregătire a personalului şi diferenţele existente între reglementările naţionale şi IPSAS sunt câteva dintre provocările standardelor contabile internaţionale, aduse în discuţie de contabilii din primării.

Un procent de 95% dintre contabilii din primării şi directorii financiari care au participat la sondajul realizat de KPMG şi ASE susţin că este important şi foarte importatn să consulte cetăţenii în privinţa acţiunilor lor.

În ultimul timp, raportările instituţiilor publice din întreaga lume au ajuns în atenţia opiniei publice, iar la nivel mondial au fost iniţiate demersuri în sensul creşterii responsabilităţii şi transparenţei cu privire la aceste raportări.

„Guvernul şi organizaţiile din sectorul public s-au confruntat în perioadele recente cu schimbări complexe şi provocări fără precedent, care au atras o atenţie sporită din partea opiniei publice şi au generat implicit nevoia de mai multă transparenţă. În acelaşi timp, devine tot mai clară necesitatea implementării unor modele riguroase de guvernanţă, responsabilitate şi performanţă“, spune Şerban Toader, senior partner KPMG România şi Moldova.

La nivelul Uniunii Europene doar 15 state membre au corelat contabilitatea entităţilor din sectorul public cu standardele internaţionale IPSAS.

Studiul KPMG România şi ASE s-a adresat unui număr de 318 primării de municipiu si oraş din întreaga ţară. Însă, în cadrul studiului, au fost obţinute doar 78 de răspunsuri, din care 74 utilizabile, reprezentând o rată de răspuns de doar 23,3%. Peste 60% dintre respondenţi reprezintă entităţi ce au între 50 şi 249 de angajaţi şi cheltuiesc anual între 5 şi 50 mil. euro.
 

Care sunt principalele concluzii ale sondajului realizat de KPMG şi ASE la primăriile din România

84% dintre respondenţi consideră că aplicarea standardelor IPSAS este de natură să îmbunătăţească comparabilitatea şi transparenţa raportărilor publice şi, totodată, va creşte gradul de responsabilitate a entităţilor cu privire la gestiunea costurilor şi performanţa financiară.

66% dintre respondenţi doresc să participe la programe de pregătire cu privire la IPSAS.

74% dintre respondenţi apreciază că aplicarea IPSAS va duce la creşterea relevanţei şi transparenţei raportărilor instituţiilor lor.

95% dintre respondenţi consideră că este important şi foarte important să consulte cetăţenii în privinţa acţiunilor lor.

50% din personalul primăriilor de municipiu şi oraş din România este bine sau foarte bine pregătit cu privire la IPSAS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO