Eveniment

KMPG: Finantele pregatesc taxarea cu 16% a tuturor veniturilor persoanelor fizice

14.04.2006, 00:00 19

Proiectul legii de modificare a Codului fiscal va fi aprobat in Parlament pana la finele lunii mai si va intra in vigoare la 1 ianuarie 2007, mai spun reprezentantii KPMG.

Absolut toate veniturile realizate de o persoana fizica, indiferent de natura lor, urmeaza a fi supuse impozitarii cu aceeasi cota de 16%, a declarat ieri Nicolae Done, tax partner la firma de consultanta KPMG - una dintre cele cu care Ministerul de Finante a purtat discutii referitoare la modificarea Codului fiscal.

El spune ca strategia Finantelor in ceea ce priveste impozitarea veniturilor este "clara". Aceasta ar insemna ca Ministerul Finantelor nu mai are dubii in privinta majorarii la 16% a impozitului pe veniturile din tranzactii imobiliare. De asemenea, veniturile din tranzactii cu actiuni ar urma sa fie taxate uniform cu 16%, indiferent de durata pastrarii titlurilor in portofoliu. Totusi, strategia in cauza poate fi pusa sub semnul intrebarii, in conditiile in care ministrul Sebastian Vladescu a afirmat ca asteapta o decizie politica inainte de a stabili daca recurge la majorari de impozite importante sau la cresterea deficitului bugetar.

"Strategia pe care se bazeaza Ministerul de Finante include mentinerea cotei de TVA la 19% si a cotei unice de impozitare la 16%", a declarat ieri Nicolae Done.

El a spus ca proiectul Codului fiscal, care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2007, nu contine modificari referitoare nici la nivelul cotei unice, nici la cel al taxei pe valoarea adaugata.

"Chiar astazi avem inca o intalnire cu cei de la Finante pentru alte discutii. De multe ori insa, una este ce discutam cu ei si alta iese", a mai spus oficialul KPMG. Declaratiile sale vin pe fondul mai multor zvonuri vehiculate in ultima luna si care dadeau posibila majorarea fie a TVA, fie a cotei unice de 16%.

El a adaugat ca un mare castig rezultat din consultarile cu cei de la Finante a fost angajamentul acestora de a nu mai modifica Codul fiscal prin ordonante de Guvern, ci prin legi, pentru a creste stabilitatea legislatiei fiscale.

Filosofia fiscala actuala a Ministerului de Finante va determina impozitarea cu cota unica de 16% a "tuturor veniturilor realizate de persoanele fizice, indiferent de natura sau originea lor" (pentru un tratament egal al tuturor contribuabililor), a declarat Done. De asemenea, el a spus ca Finantele au in vedere si majorari ale bazei de impozitare pentru a strange mai multi bani la buget.

Cat priveste calendarul modificarii Codului fiscal, pe 5 mai este asteptata definitivarea discutiilor dintre Ministerul de Finante cu reprezentantii mediului de afaceri (inclusiv companiile de consultanta), dupa care proiectul legii de modificare va fi trimis spre dezbatere in Guvern, de unde va ajunge in Parlament in jurul datei de 10 mai.

Apoi, intr-un scenariu optimist, legea va fi aprobata de catre parlamentari pana pe 17 mai, dar cel mai probabil pana la sfarsitul acestei luni, a mai spus Done.

Consultantii de la KPMG au aratat ca in regiune are loc o concurenta acerba intre state pentru a reduce nivelul impozitarii directe (in primul rand impozitul pe profit) pentru a-i atrage pe investitorii straini, ceea ce pune in principiu presiuni fiscale asupra majorarii taxarii indirecte (in primul rand TVA) pentru a compensa efectul de reducere a incasarilor la buget.

Saptamana trecuta ministrul de finante Sebastian Vladescu declara ca are in lucru patru-cinci scenarii de crestere a veniturilor bugetare, cu sau fara majorarea impozitelor principale (cota unica si TVA), decizia fundamentala fiind insa de ordin politic. mihai.bobocea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO