Eveniment

Klaus Iohannis, preşedintele României: Vom avea un deficit de peste 4%. Acest lucru a fost comunicat celor din CE

Klaus Iohannis, preşedintele României: Vom avea un...

Autor: Teodor Bobei, Mediafax

27.11.2019, 16:40 158

Klaus Iohannis a afirmat că România va avea un deficit care va trece de 4%, din cauza unor articole din bugetul întocmit de "Guvernul eşuat", care nu au fost "bine gândite". Preşedintele a mai spus că Guvernul Orban a informat Comisia Europeană cu privire la problema deficitului.

Întrebat dacă România riscă să intre în procedură de deficit excesiv, Klaus Iohannis a răspuns: "Este evident din datele pe care le are Ministerul Finanţelor faptul că situaţia este de aşa natură că vrem nu vrem vom avea un deficit de peste 4% fiindă sunt capitole întregi din proiectul de buget iniţial ale acelui Guvern eşuat nu au fost bine gândite şi este inadmisibil şi inimaginabil de exemplu să nu fie plătite pensiile sau salariile şi atunci este clar că o rectificare de buget se va face va face în sensul creşterii cheltuielilor pentru a acoperii ceea ce este obligatoriu să fie acoperit"

"Aceste lucruri au fost comunicate Comisiei Europene şi din informaţiile mele a existat acolo o deschidere faorte importantă şi chiar o apreciere a modului foarte deschis, pragmatic în care noul Guvern Orban a mers acolo şi a explicat care este problema moştenită de la Guvernul eşuat PSD-ist şi ce trebuie să facă pentru a intra într-o normalitate. În acelaşi fel, Guvernul, din informaţiile mele are intenţia să facă un priouiect de buget pentru 2020 cu o încadrare mai bună în amrja de deficit. Eu personal voi insista ca bugetul pentru 2020 să fie cât mai aproape de 3% şi acest lucru, cu siguranţă, va fi posibil", a conchis preşedintele Iohannis.

Ministerul Finanţelor Publice a publicat, marţi, proiectul Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2019, care prevede pentru anul în curs un deficit bugetar estimat de 4,3% din Produsul Intern Brut.

De asemenea, potrivit proiectului, veniturile bugetului general consolidat se diminuează, pe sold, cu suma de 18.356,9 milioane lei, din care 10.488,2 milioane lei influenţe ale veniturilor din economia internă şi 7.868,7 milioane lei influenţe din venituri din fonduri externe nerambursabile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO