Eveniment

Klaus Iohannis şi Florin Cîţu amână iresponsabil o soluţie de guvernare care ar putea fi găsită în câteva ore. Jocul politic nu mai este deschis. Dar, pe măsură ce timpul trece în defavoarea lor, liberalii îşi pierd complet cumpătul şi nu înţeleg că au pierdut partida. Pe mâna lor

Preşedintele Klaus Iohannis:Aştept o majoritate

Preşedintele Klaus Iohannis:Aştept o majoritate

Autor: Iulian Anghel

05.11.2021, 00:07 1793

O alianţă cu USR s-a putea să nu mai întrunească majoritatea. Iar PSD revendică poziţia de prim-ministru în schimbul intrării la guvernare.

Mâine se împlinesc două luni de când USR a părăsit guvernarea din cauza lui Cîţu, un om încă tulburat cumplit de coşmarul pierderii fotoliului de premier. Fără busolă, PNL se uită ba în stânga, ba în dreapta, ba aşteaptă salvarea de la Cotroceni, fără să vadă însă că cel care-i îngroapă este chiar preşedintele Iohannis.

Miercuri, delegaţia PNL, condusă de Florin Cîţu, s-a întâlnit cu cei de la USL pentru a vedea dacă fosta coaliţie mai poate fi refăcută. Acolo Cîţu s-a autopropus din nou, pentru a “n”-a oară, candidat la fotoliul de premier, în ciuda faptului că i s-a spus şi de la dreapta (USR) şi de la stânga (PSD) să se lingă pe bot de o aşa cinste.

În faţa refuzului, Cîţu ar vrea ca foştii miniştri ai USR care au votat moţiunea de cenzură ce l-a concediat să nu facă parte din viitorul guvern, în cazul refacerii coaliţiei. Cîţu şi PNL uită însă că ei sunt cei strânşi cu uşa, nu USR şi cu atât mai puţin PSD, cu care liberalii s-au întâlnit ieri şi unde social-democraţii au solicitat poziţia de premier.

În urmă cu două luni, PNL avea totul. Avea scutul protector al preşedintelui Iohannis încă aureolat de succesul din alegeri, avea fotoliul de prim-ministru şi ministere importante şi, esenţial, avea o majoritate confortabilă în Parlament. Adică tot ce-şi poate dori un partid aflat la guvernare. În două luni totul s-a risipit ca şi cum nu ar fi fost vreodată, din cauza infatuării şi a mândriei lipsite de raţiune a două persoane-cheie din fruntea statului care au comis un hibrys, plătit acum de întreaga comunitate.

Dacă cei doi ar fi cunoscut puţin lumea antică, ar fi ştiut că acei care comiteau hybris erau goniţi în lumea largă, pentru că păcatul lor putea atrage mânia zeilor împotriva întregii cetăţi.

Deocamdată, PNL este forţat să cerşească sprijin şi nu este clar dacă va putea să-şi apere poziţia de prim-ministru revendicată şi de PSD, în cazul în care se va ajunge la o guvernare cu social-democraţii. USR cere PNL să-şi clarifice poziţia, să discute cu PSD şi să decidă: ori unii, ori alţii. Dar repede. Iar PNL nu se poate decide şi amână o soluţie crezând într-o minune, o minune ce nu se arată, dimpotrivă, poziţia partidului se şubrezeşte nu pe zi, ci pe oră ce trece.

Deja numărul parlamentarilor liberali care au plecat din grupurile parlamentare ale PNL, odată cu fostul lider,  Ludovic Orban, a ajuns joi la 17, ceea ce înseamnă 13% din totalul parlamentarilor pe care partidul îi avea în urmă cu o lună (134). Iată că s-ar putea ca, şi de ar dori, PNL să nu mai poată reface alianţa cu USR pentru că nu va avea majoritatea pentru trecerea guvernului. Iar, dacă forţează, Cîţu va trebui să apeleze la mila lui Orban, cel faţă ce care şi-a arătat dispreţul pe unde a putut, în ultimele luni.

 

Preşedintele Klaus Iohannis:Aştept o majoritate

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut aseară o declaraţie de presă despre impasul politic al formării viitorului guvern:

► După eşecul premierului propus, Nicolae Ciucă, partidele au reluat între ele discuţiile pentru formarea unei majorităţi, un lucru foarte bun.

► Nu pot să accept în continuare guverne minoritare.

► Voia aştepta până ce se cristalizează o majoritate asumată de partidele care doresc să formeze un guvern.

► Abia atunci voi convoca consultări cu partidele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO