Eveniment

Klaus Iohannis: E posibil să continuăm cu noi măsuri de relaxare după 15 iunie, dar se impune prelungirea stării de alertă. După 15 iunie este posibil să se ia noi măsuri de relaxare, astfel mallurile, grădiniţele, creşele şi sălile de fitness ar putea să se deschidă

Klaus Iohannis: E posibil să continuăm cu noi măsuri...

Autor: Miruna Diaconu

10.06.2020, 00:05 3548

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi o nouă serie de măsuri de relaxare care vor intra în vigoare după 15 iunie, dar prelungirea stării de alertă este necesară ţinând cont de faptul că numărul cazurilor noi nu a scăzut semnificativ.

„Având în vedere că în ultima vreme numărul de noi îmbolnăviri nu a crescut semnificativ, dar nici nu a  scăzut semnificativ, considerăm că e posibil să continuăm cu noi măsuri de relaxarea, adică unele restricţii care sunt acum în vigoare nu vor mai fi după 15 iunie. După 15 iunie, se vor putea redeschide mallurile, dar fără restaurante şi fără locuri de joacă“, a declarat Klaus Iohannis.

Şeful statului a făcut un apel către parlamentari pentru a acorda un vot pozitiv pentru prelungirea stării de alertă spunând că „virusul nu dispare printr-un vot în parlament“. Numărul noilor îmbolnăviri impune prelungirea stării de alertă, dar după 15 iunie se vor lua o serie de măsuri noi de relaxare.

„Având în vedere că nu avem o scădere semnificativă a numărului de cazuri noi, faptul că şi ultimul weekend de relaxare s-a simţit, nu în sens bun, la numărul de îmbolnăviri, se impune prelungirea stării de alertă. Vor fi mai puţine restricţii, dar nu se poate continua fără a avea acest instrument numit starea de alertă. Sunt măsuri care trebuie continuate cu caracter permanent. Purtarea măştii, distanţarea, evitarea locurilor cu aglomerări mari trebuie respectate. Măsurile restrictive propuse vor fi mai puţine decât sunt acum în vigoare“, a declarat şeful statului.

Totuşi, liderii partidelor din opoziţie şi anume PSD, ALDE şi Pro România au anunţat că parlamentarii din aceste partide nu vor vota pentru prelungirea stării de alertă.

Totodată, Klaus Iohannis a spus că este posibil ca de la 15 iunie să fie permise evenimentele private cu un număr mai mare de participanţi, astfel că la evenimentele desfăşurate într-un spaţiu închis vor avea voie să participe 30 de persoane, iar cele care vor avea lor în exterior vor putea participa 50 de persoane.

„Pentru a veni în sprijinul părinţilor care vor lucra, care vor avea de mers la lucru şi în perioada vacanţei, va fi posibilă, nu obligatoriu, dar posibilă, redeschiderea afterschool-urilor, grăiniţelor şi creşelor private, va fi posibilă redeschiderea sălilor de fitness, dar cu respectarea unor norme foarte stricte“, a spus Klaus Iohannis.

De asemenea, el a mai menţionat că odată cu începerea sezonului estival, ar putea fi posibilă deschiderea piscinelor exterioare cu condiţia respectării normelor sanitare.

În ceea ce priveşte întoarcerea românilor în ţară, aceştia nu vor mai fi obligaţi să stea în izolare la domiciliu dacă ei se întorc din state care au o rată mică de îmbolnăviri raportată la un milion de locuitori.

„Măsuri de izolare la domiciliu au ocupat un spaţiu destul de lung în analiza noastră. Este important ca uşor-uşor să renunţăm la unele din aceste măsuri, acolo unde este posibil. S-a găsit un criteriu obiectiv cu care putem şi noi să lucrăm. Lucrurile vor fi mai relaxate cu statele unde numărul de noi îmbolnăviri este mic, mai exact unde numărul de îmbolnăviri în ultimele 14 zile este de sub 5 cazuri la un milion de locuitori. Nu se califică Italia, Spania, Franţa, Belgia, Suedia, Olanda. în acest sens, având un criteriu obiectiv, vom urmări cu mare atenţie comunicările de la nivelul UE şi acolo unde lucrurile se schimbă vom acţiona imediat şi noi“, a mai declarat Klaus Iohannis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO