Eveniment

Klaus Iohannis a purtat o discuţie cu preşedintele Consiliului European privind suplimentarea fondurilor pentru Coeziune şi Agricultură: România are nevoie de alocări "substanţiale" în aceste domenii

Klaus Iohannis a purtat o discuţie cu preşedintele...

Autor: Alexandru Costea, Mediafax

07.02.2020, 18:55 253

Klaus Iohannis a pledat, vineri, în discuţia cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, pentru suplimentarea fondurilor acordate prin Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună la nivelul UE. Şeful statului a spus că România are nevoie de alocări "substanţiale" în aceste domenii.

Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Charles Michel pentru a discuta pe tema Cadrului Financiar Multianual pentru perioada 2021-2027, înaintea reuniunii extraordinare a Consiliului European din data de 20 februarie 2020.

"Unul dintre aspectele principale abordate în cadrul întrevederii a vizat volumul total al bugetului european, Preşedintele României reafirmând susţinerea ţării noastre pentru un buget ambiţios, preferabil la nivelul propus de Comisia Europeană, în special în contextul în care au fost adăugate noi obiective, mai ambiţioase. (...) Preşedintele României a insistat, în special, pe necesitatea asigurării finanţării corespunzătoare a Politicii de Coeziune şi a Politicii Agricole Comune, reiterând faptul că aceste două politici constituie principalele instrumente în reducerea decalajelor de dezvoltare între statele membre şi între diferitele regiuni europene", potrivit unui comunicat transmis, vineri, către MEDIAFAX, de Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele a evidenţiat că, pentru România, recuperarea decalajului de dezvoltare faţă de media UE este o prioritate majoră şi că ţara noastră trebuie să beneficieze de alocări naţionale "substanţiale" pentru proiectele derulate în cele două domenii.

De asemenea, Iohannis a arătat că trebuie asigurate condiţii flexibile şi simplificate prin care proiectele să fie implementate, astfel facilitând accesul beneficiarilor la fondurile europene. În acelaşi timp, şeful statului i-a transmis lui Charles Michel că îmbunătăţirea condiţiilor de acordare a fondurilor europene ar permite autorităţilor să adapteze aceste finanţări la nevoile specifice cu care se confruntă diferitele regiuni din România.

"În ceea ce priveşte Politica de Coeziune, Preşedintele Klaus Iohannis a punctat o serie de aspecte care prezintă un interes deosebit pentru România în viitorul buget european, respectiv nevoia unei flexibilităţi sporite a transferului între fondurile aferente Politicii de Coeziune, o mai bună ajustare a cerinţelor privind concentrarea tematică în cadrul Fondului European de Dezvoltare Regională, care să permită continuarea finanţărilor pentru infrastructura de bază, precum şi necesitatea identificării de soluţii care să permită finanţarea proiectelor de infrastructură socială din Fondul Social European", mai arată Administraţia Prezidenţială.

Iohannis a solicitat "menţinerea regulii de dezangajare actuale (N+3) sau, dacă nu este posibil acest lucru, asigurarea unei tranziţii line către o regulă N+2 şi a subliniat importanţa menţinerii ratelor de cofinanţare pentru proiectele europene la aceleaşi niveluri ca în actuala perioadă de programare, precum şi a unui nivel adecvat al prefinanţării".

Referitor la Politica Agricolă Comună, preşedintele a susţinut în faţa preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, că procesul de convergenţă externă a plăţilor directe trebuie să continue, astfel încât să permită reducerea discrepanţelor între fermieri la nivelul Uniunii.

"Preşedintele României a arătat, totodată, că ţara noastră este în favoarea unui mecanism de plafonare a plăţilor directe pe bază voluntară, nu obligatorie, pentru a permite adaptarea regulilor la nevoile specifice ale agriculturii româneşti. În privinţa pilonului II al Politicii Agricole Comune, Preşedintele Klaus Iohannis a pledat pentru o creştere a alocărilor pentru dezvoltare rurală în raport cu propunerea Comisiei Europene", potrivit comunicatului.

Anterior discuţiilor, Klaus Iohannis a anunţat, vineri, la Bruxelles, că urma să negocieze "la sânge" pentru a obţine mai mulţi bani pentru România.

"Pornim de la premisa că, în orice condiţie se negociază bugetul pentru exerciţiul bugetar următor, trebuie să fie un pic mai mare decât bugetul pe exerciţiul care se încheie. Avem aşteptări legate de fondurile dedicate politicii de coeziune. Sunt mai multe fonduri care vin în această categorie, care pentru noi sunt vitale, pentru a atinge o convergenţă acceptabilă cât mai repede. De asemenea, pentru noi sunt foarte importante fondurile destinate agriculturii şi pe aceste două capitole suntem foarte hotărâţi şi sunt foarte hotărât să negociez la sânge, cum se spune, ca să obţinem cât mai mulţi bani pentru România", a declarat preşedintele.

Acesta susţine că fondul de tranziţie spre o economie mai verde nu ar trebui să facă parte din Politica de coeziune, ci să fie suplimentar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO