Eveniment

Khaliq, Citi: Criza financiara testeaza rezistenta modelelor de business

Khaliq, Citi: Criza financiara testeaza rezistenta modelelor de business
01.10.2008, 19:10 48

Companiile trebuie sa-si ajusteze structura capitalului la noua realitate care va constitui un test pentru modelele de afaceri, urmand a se vedea daca pot functiona si cu marje mai mici, cu ritmuri de crestere mai lenta, afirma Shahmir Khaliq, director general al Citibank Romania, unul dintre jucatorii mari de pe piata locala de corporate banking.

"Este o noua realitate, iar clientii se ajusteaza. Toate bancile au majorat pretul finantarilor pentru ca la nivel global are loc o crestere a costurilor de finantare. Pentru banci costurile au sarit chiar de 10 ori, iar in Romania sunt si mai mari din cauza rezervelor minime obligatorii. In general nu vad riscuri de incapacitate de rambursare a creditelor la clienti, insa este clar ca ritmul de crestere economica va incetini si in Romania, iar situatia va depinde de la o companie la alta. Oricum, companiile bune vor gasi intotdeauna finantare", a declarat Khaliq.
In acelasi timp, el remarca faptul ca pietele de capital sunt practic inchise pentru companii, care trebuie sa-si reevalueze gradul de indatorare, sa vada in ce conditii se imprumuta si daca este cazul sa-si reduca indatorarea.
"Vedem deja clienti care sunt mai prudenti cu imprumuturile."
Khaliq considera ca amploarea consecintelor crizei pentru Romania va depinde de cat de mult vor avea de suferit bancile europene care sunt prezente pe piata. "Cu siguranta, creditul va deveni mai greu accesibil."
In contextul agravarii crizei, bancherul afirma ca intrebarea cruciala este cat de multa incredere exista in sistemul bancar. El crede ca guvernele vor continua sa intervina pentru a sprijini bancile cu probleme. "Probabil vor folosi o combinatie de solutii: nationalizari pentru bancile mai mici, fuziuni pentru cele mai mari, care au si depozite de la populatie, iar unele vor fi lasate sa dea faliment."
Khaliq este sigur ca planul american de 700 mld. $ va fi in cele din urma aprobat, Citi urmand sa joace un rol important in atenuarea crizei din pozitia de cea mai mare banca din SUA dupa active. Alte consecinte pentru banci? "Revenirea la fundamente, testarea profitabilitatii modelelor de business, nu doar in conjuncturi prielnice, protejarea capitalului, selectarea clientelei, axarea pe active sanatoase, intarirea standardelor de lichiditate si de capital, evaluarea surselor de finantare, a ponderii depozitelor atrase."
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO