Eveniment

Joseph Blatter: Este un moment dificil pentru fotbal, fani şi FIFA

Joseph Blatter: Este un moment dificil pentru fotbal,...

Autor: Traian Terzian

28.05.2015, 08:17 29

Preşedintele în exerciţiu al FIFA, Joseph Blatter, a declarat, miercuri, după ce şapte oficiali ai forului mondial au fost reţinuţi de Ministerul elveţian de Justiţie, că este un moment dificil pentru fotbal, fani şi pentru organizaţia pe care o conduce, informează site-ul oficial al FIFA.

"Este un moment dificil pentru fotbal, fani şi FIFA ca organizaţie. Evenimentele de astăzi vor avea un impact în felul în care vom fi priviţi în viitor. Salutăm acţiunile şi investigaţiile autorităţilor americane şi elveţiene şi cred că ele ne vor ajuta să avem un fotbal mai curat. Acţiunea de astăzi a Ministerului elveţian de Justiţie vine ca urmare a unui dosar pe care l-am prezentat autorităţilor elveţiene la sfârşitul anului trecut", se arată într-un comunicat al FIFA semnat de Joseph Blatter.

Şapte oficiali FIFA au fost reţinuţi de Ministerul elveţian de Justiţie în cadrul anchetei privind fapte de corupţie, instrumentată de FBI şi de Departamentul american de Justiţie.

În total, cinci cetăţeni sud-americani şi doi britanici au fost plasaţi în detenţie, urmând a fi extrădaţi în SUA.

Cei şapte sunt Jeffrey Webb (Marea Britanie), vicepreşedinte al FIFA şi preşedinte al CONCACAF, Eduardo Li (Costa Rica), viitor membru al Comitetului Executiv al FIFA, Julio Rocha, însărcinat cu dezvoltarea FIFA, Costas Takkas (Marea Britanie), ataşat la cabinetul preşedintelui CONCACAF, Eugenio Figueredo (Uruguay), vicepreşedinte al FIFA, Rafael Esquivel (Venezuela), membru al CONMEBOL, şi Jose Maria Marin (Brazilia), membru al Comitetului de organizare al FIFA pentru JO.

Oficiul Federal de Justiţie din Elveţia a precizat că persoanele reţinute sunt cercetate pentru luare de mită şi alte foloase, de la începutul anilor 1990 şi până în prezent, totalizând peste 100 de milioane de dolari. Acţiunile lor ilegale ar avea legătură cu unele turnee de fotbal din America Latină.

Implicarea americană în acest caz este ca urmare a faptului că acţiunile ilegale au fost puse la punct în SUA, iar pentru tranzacţiile financiare au fost folosite bănci din această ţară.

Persoanele reţinute vor fi extrădate în SUA imediat.

Aceştia erau prezenţi la Zurich pentru a lua parte la Congresul FIFA, programat vineri, în cadrul căruia vor avea loc alegeri pentru preşedinţia forului condus de Joseph Blatter.

Actualul preşedinte al FIFA, Joseph Blatter, şi prinţul Ali Bin Al-Hussein al Iordaniei sunt singurii candidaţi rămaşi în cursa pentru şefia forului mondial. Joseph Blatter, în vârstă de 79 de ani, se află la al patrulea mandat de preşedinte al FIFA, for pe care îl conduce din 1998.

Justiţia americană a pus sub acuzare 14 persoane în cazul de corupţie în care au fost efectuate, miercuri dimineaţă, arestări la Zurich. Ancheta a început după ce americanul Chuck Blazer, fost membru al Comitetului Executiv al FIFA, a cooperat cu autorităţile americane. El a pledat vinovat în 2013 la zece capete de acuzare, incluzând complot, înşelătorie, fraudă electronică, şi a plătit o amendă de 1,9 milioane de dolari. Alte trei persoane, printre care doi fii ai lui Jack Warner, şi două companii de marketing sportiv au pledat de asemenea vinovate, în acest caz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO