Eveniment

Joseph Biden are un avans de 10% în raport cu Donald Trump în preferinţele de vot

Joseph Biden are un avans de 10% în raport cu Donald...

Autor: Mihai Draghici

04.10.2020, 15:06 179

Joseph Biden, candidatul Partidului Democrat în scrutinul prezidenţial din SUA, are un avans de 10% faţă de preşedintele Donald Trump în preferinţele electorale, iar cei mai mulţi alegători cred că liderul de la Casa Albă ar fi evitat infectarea dacă ar fi tratat pandemia cu mai multă seriozitate.

Joseph Biden este creditat cu 51% din intenţiile de vot, iar Donald Trump cu 41%, potrivit unui sondaj efectuat de Reuters/Ipsos. Indecişi sunt 4% dintre alegători, iar alţi 4% ar preferă al treilea candidat.

Popularitatea lui Joseph Biden a crescut cu 1%-2% în ultimele săptămâni, dar marja de eroare a sondajului este de plus sau minus 5%.

Cu o lună înaintea scrutinului prezidenţial, este aproape sigur că Joe Biden va obţine majoritatea voturilor la nivel naţional, însă, pentru câştigarea scrutinului, un candidat trebuie să aibă majoritate în Colegiul electoral federal, iar sondajele statale arată că Donald Trump este aproape la fel de popular ca Joe Biden în statele decisive pentru scrutin.

Donald Trump este infectat cu noul coronavirus şi se află internat în Centrul medical militar Walter Reed. Potrivit sondajului, 65% dintre cetăţenii americani, inclusiv 90% dintre alegătorii înscrişi în Partidul Democrat şi 50% dintre cei din Partidul Republican, cred că, "dacă preşedintele Trump ar fi luat virusul mai în serios, probabil nu s-ar fi infectat".

Doar 34% dintre americani cred că Donald Trump le spune adevărul despre coronavirus, în timp ce 55% nu cred că spune adevărul, iar 11% nu sunt siguri. De asemenea, 57% dintre americani nu sunt de acord cu modul în care preşedintele Donald Trump a gestionat pandemia, cu 3% mai mulţi faţă de săptămâna trecută.

În contextul pandemiei, 67% dintre alegători vor anularea mitingurilor electorale, iar 59% cred că dezbaterile electorale în campania prezidenţială ar trebui amânate până când Donald Trump se va vindeca de coronavirus.

Sondajul Reuters/Ipsos a fost efectuat online, în perioada 2-3 octombrie, pe un eşantion reprezentativ de 1.005 adulţi, la nivel naţional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO