Eveniment

John le Carré, „tatăl spionilor”, a murit la vârsta de 89 de ani

John le Carré, „tatăl spionilor”, a murit la...

Autor: Eduard Ivanovici

14.12.2020, 13:59 505

Scriitorul de romane de spionaj John le Carré a murit la vârsta de 89 de ani în urma unei pneumonii, transmite BBC.

Colegii de breaslă nu au întârziat să îşi prezinte omagiile. Stephen King – unul dintre cei mai populari autori din ultima jumătate de secol – l-a descris pe John le Carré drept „un gigant al literaturii şi un spirit umanitar”.

Scriitorul de ficţiune istorică Robert Harris, a declarat că le Carré, care şi-a transpus experienţa de spion în majoritatea cărţilor pe care le-a lansat de-a lungul Războiului Rece, a fost unul „dintre cei mai mari romancieri britanici din perioada postbelică”.

Margaret Atwood, autoarea romanului „Povestea slujitoarei”, a scris pe Twitter că romanele în care apare personajul George Smiley – descris de le Carré drept un „antidot” pentru James Bond – reprezintă „cheia pentru înţelegerea evenimentelor de la mijlocul secolului 20”.

„Am pierdut o personalitate grozavă a literaturii engleze, un om cu spirit, umor, inteligenţă şi bunătate”, a declarat agentul lui le Carré.

Deceniile care au urmat celui de-al Doilea Război Mondial au fost dominate de tensiunile dintre Statele Unite şi URSS, alături de aliaţii din blocul de vest şi, respectiv, blocul de est.  Detaliile perioadei respective (1945-1991) au fost surprinse de le Carré, al cărui nume real a fost de fapt David Cornwell, în romane precum „Spionul care a ieşit din joc” (1963), „Oamenii lui Smiley” (1979) şi „Casa Rusia” (1989).

John le Carré şi-a încheiat cariera de spion în 1964, după ce numele său a fost obţinut de către un agent dublu an Uniunii Sovietice, incident care a inspirat intriga pentru „Un spion care ştia prea multe”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO