Eveniment

Joe Biden l-a învins pe Donald Trump în alegerile pentru Casa Albă. Joe Biden devine al 46-lea preşedinte al SUA, în timp ce Donald Trump nu şi-a declarat, încă, înfrângerea

Joe Biden

Joe Biden

09.11.2020, 00:08 300

Sâmbătă Joe Biden a fost anunţat de marile ziare ame­ri­ca­ne ca fiind câştigătorul alegerilor pre­zidenţiale din Statele Uni­te ale Americii, deve­nind ast­fel al 46-lea pre­şedinte al SUA.

Joe Biden a fost vo­tat de 74,566 mi­lioa­ne de americani, în timp ce Donald Trump a fost votat de  70,396 milioane de americani.

Biden, care are 78 de ani, şi-a în­deplinit visul de a ajun­ge la Casa Albă din a treia încercare, fiind cel mai bă­trân candidat ales pre­şedinte al SUA.

Echipa de campanie a lui Donald Trump, condusă de Rudy Giuliani, fost primar al New Yorkului, con­tes­tă acest rezultat, invocând faptul că şi mor­ţii au votat, iar voturile prin co­res­pondenţă sunt fraudate.

Analiştii se aşteaptă ca Donald Trump să conteste în continuare aces­te alegeri, dar are prea puţini susţi­nă­tori. Trump este primul pre­şe­dinte american din ulti­mii 25 de ani care este în­vins în lup­ta pentru ob­ţi­ne­rea ce­lui de al doilea mandat.

„America, sunt ono­rat că m-aţi ales pentru a conduce ţara noastră minunată. Munca pe care o avem de făcut nu va fi uşoară, dar vă promit asta: voi fi un preşedinte pentru toţi americanii - chiar dacă m-aţi votat sau nu. Voi păstra încre­derea pe care voi aţi avut-o în mine“, a scris Biden pe Twitter, în primul mesaj după aflarea veştii că este învingător.

Preşedintele Donald Trump a reacţionat printr-o declaraţie, sămbătă dimineaţa (ora Americii), după ce Joe Biden şi-a anunţat victoria în alegerile pentru Casa Albă.

„Joe Biden se grăbeşte, într-un mod fals, să se declare învingător“, a declarat preşedintele american în timp se ducea la partida de golf în Sterling-Virginia. „Joe Biden nu a fost certificat ca învingător în niciunul dintre state“ a spus Trump. Aceste alegeri sunt departe de a fi încheiate.

Joe Biden a fost felicitat, pentru victoria sa, de majoritatea liderilor lumii. Inclusiv Klaus Iohannis i-a transmis, pe Twitter, un mesaj de felicitare.

„Felicitări preşedintelui ales Joe Biden pentru victorie. Mă aştept să consolidăm parteneriatul nostru strategic solid şi dinamic, în toate componentele sale. România va continua să lucreze pentru întărirea securităţii, prosperităţii şi rezilienţei comunităţii noastre transatlantice“, a scris preşedintele României pe Twitter.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO