Eveniment

JLL: Mai multe birouri goale la vara

25.09.2008, 20:35 29

Rata de neocupare a spatiilor de birouri din Bucuresti se ridica la jumatatea acestui an la 1,1%, mult sub nivelul altor state din regiune, dar cu potential de crestere incepand de anul viitor, cand un numar important de cladiri au anuntata finalizarea, apreciaza reprezentantii firmei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle (JLL).

"Rata de neocupare la sfarsitul T2 2008 a fost de 1,1%, in timp ce in zona centrala de afaceri s-a mentinut in ultimele 12 luni in jur de 0%. Se estimeaza o crestere a ratei de neocupare spre mijlocul anului 2009 ca urmare a unor livrari masive de spatii de birouri in zona de nord a orasului. Pe termen mediu, estimam rate mici de neocupare pentru zona centrala de afaceri", arata consultantii JLL.
Spre comparatie, rata de neocupare a spatiilor de birouri din Budapesta era in jurul valorii de 10% in primavara acestui an.
Stocul modern de spatii de birouri din Bucuresti a depasit un milion de metri patrati, dupa ce in primul semestru au fost finalizate spatii cu o suprafata de aproximativ 130.000 de metri patrati.
"Peste 65% din stocul livrat este localizat in partea de nord a orasului, respectiv Baneasa si Pipera. Cele mai importante imobile de birouri finalizate in zona de nord sunt Baneasa Business & Technology Park, Twin Towers faza 1, Nord City Tower si UpGround Corporate", potrivit JLL.
Nivelul chiriilor a continuat sa creasca, acestea atingand valori de 20-22 de euro/metrul patrat/luna in zonele din centrul si nordul orasului si chiar de peste 25 de euro/mp/luna in zona Pietei Victoria, in anumite cladiri si la anumite etaje ale acestora.
Pe parcursul anului viitor ar putea fi finalizate spatii de birouri cu o suprafata de 340.000 de metri patrati, dintre care circa o treime sunt preinchiriati.
In ceea ce priveste tranzactiile cu spatii de birouri, numarul acestora a fost extrem de redus in acest an, singura afacere fiind semnata de un fond al Deutsche Bank, care a achizitionat intr-un contract de tip forward-purchase proiectul UpGround din nordul Capitalei, format din birouri si locuinte.
Reprezentantii JLL apreciaza ca nivelul randamentelor investitionale pentru tranzactiile cu cladiri de birouri "prime" se situeaza in jurul valorii de 6,5% pe an, in usoara crestere.
Consultantii companiei spun ca tranzactiile imobiliare efectuate in primul semestru au totalizat 902 mil. euro, in scadere cu 43% fata de aceeasi perioada a anului trecut, Romania ocupand, in functie de valoarea operatiunilor, locul al doilea intre tarile din regiune.
Primul loc a revenit Poloniei, cu tranzactii de 930 mil. euro, in scadere cu 40% fata de primul semestru din 2007, iar Cehia a ocupat locul al treilea, cu investitii imobiliare de 520 mil. euro, in scadere cu 64%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO