Eveniment

JLL: Instabilitatea financiară a blocat intenţiile de achiziţie pe piaţa imobiliară românească

JLL: Instabilitatea financiară a blocat intenţiile de achiziţie pe piaţa imobiliară românească

Foto Shutterstock

Autor: Cristina Cuncea

07.11.2011, 00:06 340

Persistenţa instabilităţii pe pieţele financiare internaţionale i-a făcut pe investitorii imobiliari să revină la o atitudine de aşteptare în trimestrul trei, după ce în primele luni ale anului erau din nou interesaţi de achiziţii pe piaţa românească, potrivit Jones Lang LaSalle (JLL).

"Cu toate că fondurile de investiţii au început să reia în calcul România ca urmare a creşterii con­curenţei pe princi­palele pieţe ale Europei Cen­trale, acest interes crescut nu s-a tradus în acti­vitatea de tranzacţionare din trimestrul trei. Persistenţa instabilităţii pe pieţele financiare globale a avut ca efect revenirea la o atitudine de aşteptare (...) Cu toate acestea, există zvonuri referitoare la câ­teva tranzacţii care se află în curs de negociere şi pentru care se ţinteşte o concluzionare în trimestrul patru", se arată în studiul "Bucharest City Report Q3 2011" realizat de firma de consultanţă imobiliară JLL.

Analiştii companiei consideră că în ciuda instabilităţii pieţelor financiare internaţionale şi a crizei datoriilor, interesul investitorilor din prima jumătate a anului va continua să se concentreze pe produsele de foarte bună calitate în locaţiii excelente.

"Cu toate că în 2009 şi 2010 România a trecut printr-o recesiune destul de severă, reduceri bugetare severe au fost implementate şi în prezent putem să vorbim despre creştere economică. Încurajaţi de stabilitatea macro­economică actuală, cât şi de creşterea substanţială a gradului de ocupare a proiectelor imobiliare, însoţită de o diversificare a chiriaşilor, investitorii şi dezvoltatorii internaţionali continuă să vizeze oportunităţi imo­biliare în Bucureşti şi în oraşele regionale", se menţionează în raport.

Potrivit datelor disponibile, până în pre­zent valoarea tranzacţiilor cu proprietăţi imobiliare din România este în jurul valorii de 200 de milioane de euro, în ultimele şase luni ne­înregistrându-se nicio preluare.

În 2011 valoarea tranzacţiilor a fost de peste 330 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO