Eveniment

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, desface oficial şampania la zece ani de la prăbuşirea Lehman Brothers: Europa a depăşit criza financiară

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene,...

Autor: Alina Botezatu

12.09.2018, 12:48 491

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a declarat, în discursul despre „Starea Uniunii”, ţinut miercuri, că Europa a depăşit criza economică.

„Economia Europei se află la al 21-lea trimestru de creştere economică consecutivă. La zece ani de la Lehman Brothers, Europa a întors, în cea mai mare parte, pagina cu privire la criza economică şi financiară care a venit din afară, dar care ne-a afectat puternic acasă”, a subliniat Juncker.

Oficialul CE s-a mai referit la faptul că în Uniunea Europeană au fost create peste 12 milioane de locuri de muncă, din 2014, când a devenit el preşedinte, până în prezent, mai multe decât numărul de locuitori ai Belgiei. Forţa de muncă a UE cuprinde, în prezent, 239 de milioane de persoane. Rata şomajului în rândul tinerilor este în continuare ridicată, de 14,8%, dar este cea mai redusă din 2000 până în prezent.

Investiţiile generate de „Planul Juncker” (European Fund for Strategic Investments) sunt de 335 de miliarde de euro, publice şi private, fiind estimate să se apropie de 400 de miliarde de euro.

Juncker a menţionat că UE are acorduri comerciale cu 70 de ţări şi reprezintă 40% din PIB-ul mondial. Preşedintele CE a susţinut că această prezenţă ajută UE să exporte normele legate de bunele practici ale drepturilor europene.

De asemenea, UE este a cincea economie gloablă, „gata să-şi apere valorile”, potrivit oficialului UE. Acesta a menţionat că, în numele acestei puteri economice, el a putut să încerce ameliorarea disputelor comerciale globale, prin vizitele făcute la Beijing, Tokyo şi Washington, în cursul lunii iulie. „Am prezentat Europa drept un continent deschis, dar nu naiv”, a subliniat Juncker.

În plus, acesta a susţinut că, întotdeauna, a apărat Grecia, care şi-a revenit din criza prin care a trecut.

„La Washington, am vorbit în numele Europei. Pentru unii, acordul pe care l-am încheiat cu preşedintele Trump a venit ca o surpriză. Dar nu ar trebui să fie o surpriză faptul că Europa reuşeşte, atunci când vorbeşte pe o singură voce. Atunci când este nevoie, Europa trebuie să acţioneze ca fiind doar una”, a mai spus Juncker, făcând referire la faptul că este compusă din diverse state cu opinii diferite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO