Eveniment

Japonia: Alerta de tsunami a fost anulată

Japonia: Alerta de tsunami a fost anulată

Autor: Ioana Bojan

14.03.2012, 14:10 98

Alerta de tsunami emisă după seismul cu magnitudinea de 6,8 produs, miercuri, în largul Japoniei, a fost anulată, după ce valuri de 10-20 de centimetri înălţime au atins coastele de nord şi nord-est, fără a provoca pagube, relatează AFP.

Agenţia meteorologică japoneză anunţase că epicentrul cutremurului cu magnitudinea 6,8, produs la ora 18.09 (11.09, ora României), a fost localizat la 210 kilometri de coastele din Hokkaido (extrema nordică), iar hipocentrul se afla la o adâncime de numai zece kilometri.

Agenţia avertizase cu privire la riscul unui tsunami moderat cu înălţimea de maximum 50 de centimetri, care ar fi putut atinge coastele prefecturilor Aomori, Iwate (nord-est) şi Hokkaido.

După mai puţin de o oră, valuri cu înălţimea cuprinsă între 10 şi 20 de centimetri au atins coastele de nord şi nord-est, fără a provoca pagube. Alerta de tsunami a fost anulată la ora 19.40 (12.40, ora României).

Autorităţile din Aomori şi Iwate îi sfătuiseră pe locuitorii mai multor localităţi situate pe malul mării să meargă în locuri sigure, ca măsură de precauţie.

Compania de electricitate Tohoku Electric Power a precizat că nici o anomalie nu a fost detectată la cele două centrale nucleare situate cel mai aproape de epicentru, la Onagawa (prefectura Miyagi) şi la Higashidori (prafectura Aomori).

Cele patru reactoare ale acestor centrale nu erau în funcţiune în momentul seismului, la fel ca marea majoritate a unităţilor nucleare din ţară, la un an după accidentul nuclear de la centrala Fukushima, provocat de tsunamiul din 11 martie 2011.

Un seism cu magnitudinea 9 s-a produs în această regiune la 11 martie 2011, generând un tsunami gigantic care a devastat oraşe şi sate de pe litoral, provocând moartea sau dispariţia a 19.000 de persoane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO