Eveniment

Jaful despăgubirilor. Scheletele trecutului încep să iasă din sertare

Jaful despăgubirilor. Scheletele trecutului încep să...
11.12.2015, 00:04 500

Oamenii de afaceri Remus Truică (şeful de cabinet al lui Adrian Năstase), Claudiu Lucian Mateescu (director general al Impact Bucureşti), Marius Marcovici (fost consilier al lui Tăriceanu), avocatul Robert Roşu şi Dan Andronic, directorul cotidianului Evenimentul Zilei, au fost reţinuţi joi de DNA Braşov, în do­sarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Ilfov.

Ei au facilitat, spun procurorii, retrocedarea ilegală de proprietăţi către prinţul Paul Lambrino între care 28 de hectare de pădure în Pădurea Băneasa în schimbul a 50-80% din activele obţinute, prejudiciul estimat fiind de 135 mil. euro.

Potrivit anchetatorilor, începând cu luna noiembrie 2006, Remus Truică, Robert Roşu (avocat la Ţuca Zbârcea & Asociaţii), cel care a întocmit actele şi alte persoane au constituit un grup infracţional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de o persoană interesată (Paul Lambrino – n.red.), prin oferire de bani/bunuri persoanelor din cadrul autorităţilor/instituţiilor deţinătoare a acestor pro­prietăţi, instigarea şi complicitatea la să­vârşirea, de către aceste persoane, a infracţiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispoziţie şi semnarea înscrisurilor necesare şi traficarea influenţei reale asupra funcţionarilor publici.

La acest grup infracţional au aderat în anul 2007 Dan Andronic şi Marius Marcovici, iar în 2011 şi Claudiu Mateescu.

Într-un alt dosar de retrocedări ilegale cu prejudiciu de peste 100 mil. lei, omul de afaceri Mihai Rotaru, fosta şefă a ANRP Crinuţa Dumitrean şi celelalte persoane care au făcut parte din comisia ANRP (Sergiu Diacomatu, Rodica Constantinovici, Lăcrămioara Alexandru şi Sergiu Negurici) care i-a acordat lui Rotaru o despăgubire pentru un teren supraevaluat, arestaţi pe 28 noiembrie, au fost puşi ieri sub control judiciar.

Deputatul Ioan Oltean, căruia miercuri i-a fost ridicată imunitatea parlamentară în acelaşi dosar, nu fusese reţinut până la închiderea ediţiei. El ar fi luat mită de la Rotatu 600.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO