Eveniment

Iulian Anghel, ZF: Premierul demis Florin Cîţu se pregăteşte să fie redesemnat premier. Criza politică se adânceşte

COMENTARIU

Premierul demis Florin Cîţu susţine că preşedintele Klaus Iohannis îl va redesemna pe el să formeze guvernul, deşi nici el nu are o majoritate în parlament pentru că majoritatea este la cei care l-au demis. Doar CÂtÂlin DrulÂ, foto mic (Transporturi), a primit aviz din partea comisiilor parlamentare la votul de ieri.

Premierul demis Florin Cîţu susţine că preşedintele Klaus Iohannis îl va redesemna pe el să formeze guvernul, deşi nici el nu are o majoritate în parlament pentru că majoritatea este la cei care l-au demis. Doar CÂtÂlin DrulÂ, foto mic (Transporturi), a primit aviz din partea comisiilor parlamentare la votul de ieri.

Autor: Iulian Anghel

20.10.2021, 00:07 1478

Toţi miniştrii propuşi de premierul desemnat Dacian Cioloş au primit la audierile de ieri din comisiile parlamentare de specialitate avize negative, cu excepţia lui Cătălin Drulă (Transporturi), pentru care n-a fost întrunită condiţia de cvorum pentru un vot negativ.

Votul pentru învestirea guvernului Cioloş II (el a mai fost premier în 2016) va fi dat astăzi, dar şansele premierului desemnat sunt foarte mici. În aceste condiţii, criza politică va continua şi se va adânci. Premierul demis Florin Cîţu susţine că preşedintele Klaus Iohannis îl va redesemna pe el să formeze guvernul, deşi nici el nu are o majoritate în parlament pentru că majoritatea este la cei care l-au demis.

Soluţia sfârşitului crizei politice ar fi ca preşedintele Iohannis să desemneze premier din partea PNL pe altcineva decât Florin Cîţu. Dar liberalii spun că, după respingerea guvernului propus al lui Cioloş, ei vor merge la Cotroceni cu propunerea de premier în chiar persoana premierului demis, adică a lui Florin Cîţu.

Având în vedere că el a fost demis de parlament, ar fi ciudat dacă preşedintele l-ar însărcina să formeze noul guvern, pentru că va întâlni în Legislativ aceeaşi majoritate care l-a demis. Însă preşedintele îl susţine în continuare, deşi, după cum arată toate datele, singura posibilitate de refacere a coaliţiei este ca PNL să desemneze o altă persoană pentru fotoliul de premier.

Între timp, criza sanitară ia proporţii de dezastru – 18.863 de noi îmbolnăviri de COVID-19 au fost înregistrate ieri, iar numărul de morţi a fost de 561. Este cel mai grav bilanţ zilnic de la începutul pandemiei. Medicii epidemiologi cer o nouă carantină, obligativitatea pentru cei care lucrează cu publicul de a se vaccina şi chiar impunerea certificatului verde drept condiţie de acces în magazine sau la job. Dar astfel de constrângeri nu pot fi aprobate decât în parlament. Or, parlamentul seamănă azi cu o galerie de fotbal înfierbântată, în care fiecare îşi dă cu scaunul în cap unul celuilalt. Şi nu mai este timp pentru criza COVID-19. Facturile cresc, guvernul demis promite compensări celor atinşi de creşterea preţului la energie. Dar nimeni nu ştie din ce bani vor fi făcute aceste compensări, dacă vor fi, pentru că deficitul bugetar a ajuns deja la 3,3% din PIB în primele opt luni din an, iar datoria publică a urcat, în aceeaşi perioadă, cu 55 de miliarde de lei, până la 49,7% din PIB. Criza preţurilor în energie a ajuns deja în economie şi, inevitabil, toate preţurile la raft vor merge doar în sus. Inflaţia la septembrie a ajuns la 6,3% şi, după cum arată datele, este puţin probabil să rămână aici.

Acesta este tabloul general peste care a fost turnată vopseaua crizei politice – cu  un guvern demis, cu un parlament fragmentat, cu un preşedinte care se încăpăţânează să nu vadă cât de gravă este situaţia, cu perspectiva primelor alegeri anticipate din istoria postdecembristă care s-ar suprapune însă fatal peste alte crize. Pentru că, dacă preşedintele îl desemnează pe Cîţu să formeze din nou guvernul, atunci şi acest guvern poate să cadă, iar calea spre alegeri anticipate este deschisă. Ce faci, în plină iarnă, cu un guvern şchiop, care nu poate emite nici măcar ordonanţe de urgenţă în cazul unei catastrofe, cu partide aflate în campanie electorală în plină criză sanitară? Şi chiar dacă guvernul Câţu II ar fi învestit (atunci de ce a fost demis guvernul?), el tot ar fi un guvern cu mari probleme, pentru că nu va avea o majoritate parla­mentară. Soluţia este tot la cel care a creat problema, adică la preşedintele Klaus Iohannis, care l-a susţinut pe Cîţu până în pânzele albe. Iar soluţia este desemnarea unui alt candidat la fotoliul de premier, altul decât Florin Cîţu, şi refacerea coaliţiei PNL-USR-UDM, cu un premier liberal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO