Eveniment

Iulian Anghel, ZF: Are Bucureştiul bani sau nu are? De ce-şi bugetează anual 7 mld. lei, dacă, în realitate, are venituri de doar 4 mld. lei?

Iulian Anghel, ZF: Are Bucureştiul bani sau nu are? De...

Autor: Iulian Anghel

09.04.2021, 09:30 4328

Primăria Generală a Municipiului Bucureşti (CGMB) a publicat proiectul de buget pentru 2021: venituri de 6,9 mld. lei, cu un deficit de doar 53 mil. lei. Problema este că prognozele sunt grosolan de false.

Nicuşor Dan, primarul general, doctor în matematici, nu a explicat minunea prin care veniturile buge­tului Primăriei Generale ar urma să crească de la 4,4 miliarde de lei în 2020 la 6,9 miliarde de lei în acest an – o creştere de 57%, într-un an extrem de complicat. Aşa arată proiectul de buget al Capitalei – proiectul Primăriei Generale - pentru că proiectele celorlalte primării de sector nu au fost publicate.

Metoda acestui ciudat buget a fost, în cea mai mare parte, imaginată de fostul primar Sorin Oprescu şi ea surprinde aşa: umfli – spun surse din primărie cu care ZF a vorbit - veniturile prezumate, prin urmare cheltuieşti cum vrei şi unde vrei, pentru că ai bani pe hârtie, iar, în a doua parte a anului, când banii nu vin – pentru că nu au de unde - închizi. În 2020 bugetul semnat de fostul primar Gabriela Firea indica, iniţial, venituri de 7 miliarde de lei pentru Primăria Generală a Capitalei. Rectificările succesive au dus veniturile programate la 6,6 miliarde de lei pentru ca execuţia bugetară să arate venituri totale de 4,4 miliarde de lei. Adică cu 37% sub programare.

La venituri progra­mate în acest an, bugetul Primăriei Generale aşteaptă de la angajaţii din Bucureşti 3,5 miliarde de lei, adică mai mult de jumătate din venituri. Având în vedere că aceste venituri vor fi, probabil, la nivelul anului trecut (sub 4 mld. lei), înseamnă că 2/3 din veniturile municipalităţii sunt din venituri din salarii. Oamenii nu ştiu că, în proporţie de aproape 80%, taxele pe salarii şi venit se fac venit la bugetele locale; ei cred că veniturile municipalităţilor sau ale primăriilor sunt din impozitul insignifiant pe casă sau pe maşină.

Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei

Din TVA Bucureştiul nu primeşte înapoi aproape nimic, doar 31 de milioane de lei, deşi este clar că aici consumul este cel mai mare din ţară. Dar repartizarea se face prin legea bugetului de stat.

Cheltuielile municipalităţii sunt aproape cât cele ale veniturilor, cu – din nou – observaţia că veniturile sunt umflate cu cel puţin o treime. Prin urmare, cheltuielile vor fi reduse la rectificări. Ca de obicei, subvenţiile înseamnă aproape jumătate din buget – 2,2 miliarde de lei. Aceste cheltuieli sunt greu de urnit – ele înseamnă subvenţia pentru transport şi pentru căldură. Şi nimeni nu are curajul să vorbească despre asta. Sunt multe? Sunt puţine?

Pentru cheltuieli sociale sunt 300 de milioane de lei.

Pentru investiţii (cheltuieli de capital) sunt 720 de milioane de lei. Reduceţi însă totul cu cel puţin o treime. Pentru că subvenţiile nu se vor tăia, deşi oamenii plătesc apă caldă, dar primesc apă rece. Un sfert din Bucureşti nu a avut căldură şi apă caldă în două luni de iarnă.

iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO