Eveniment

Istoria controversată a originilor sărbătorii de 1 mai: Cum s-a tranformat o revoltă într-o sărbătoare care aduce profit

Istoria controversată a originilor sărbătorii de 1...

Autor: Iulian Tenchiu

01.05.2019, 08:00 416

Ziua Muncii s-a transformat în sărbătoare oficială americană odată cu anul 1894. Cele mai multe alte ţări celebrează această zi pe 1 mai. Acea dată a fost dedicată unei sărbători păgâne, dar la sfârşitul secolului al XIX-lea, socialiştii europeni au adoptat 1 mai ca sărbătoare dedicată muncii, scrie publicaţia Geopolitcal Futures.

Industrializarea a însemnat pentru SUA pierderea a multe locuri de muncă. Muncitorii americani doreau mai mulţi bani, condiţii mai bune de muncă şi recunoaştere. Banii şi condiţiie mai bune au fost greu de oferit. Muncitorii au sugerat o vacanţă, iar conducerea şi Congresul au fost entuziasmaţi. O vacanţă care nu a fost adoptată din cauza unei revolte armate era exact ce lipsea. În acelaşi timp, ziua de 1 mai a reprezentat un mijloc de distragere a muncitorilor de la problemele lor.

Astfel, a fost aleasă prima lună din septembrie. Fiind ultimul weekend înainte ca elevii să se întoarcă la şcoală, s-a creat o vacanţă de trei zile, care a venit în folosul familiei. Familiile au renunţat la mărşăluirea sub steagurile roşii, şi au decis să se bucure de timpul liber luând cu asalt plajele. Comcercianţii din aceste zone au înţeles că pot profita de această situaţie recent creată. De Ziua Muncii nu se mai planificau revoluţii, ci mai degrabă se planificau meciuri de fotbal sau se bea bere pe plajă.

Ameninţarea a fost o revoluţie în stil european, soluţia americanilor a fost o sărbătoare pe care nici copii şi nici muncitorii nu o puteau ignora. Cei care au câştigat bani pe perioada verii au primit trei zile pentru a îşi vinde mărfurile. Muncitorii au primit recunoaştere, iar bisericile creştine care nu erau mulţumite sărbătoarea păgână au ajuns să se împace cu noua transformare.

Diferenţa dintre SUA şi Europa atunci când se confruntă cu crize de ordin politic şi economic, se rezumă la faptul că americanii au transformat o revoluţie într-un eveniment care aducea profit,  care vine în ajutorul familiei şi al celor mici, mai scrie publicaţia de analize geopolitice.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO