Eveniment

Isarescu simte ca inflatia scade

Isarescu simte ca inflatia scade

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR

14.09.2008, 19:47 20

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a lasat sa se inteleaga ca banca centrala va revizui in jos prognoza privind inflatia din acest an, estimare plasata la 6,6% in prezent, ca urmare a scaderii pretului petrolului pe pietele internationale.

Intrebat daca se refera la o reducere a prognozei, Isarescu a afirmat ca la fundamentarea ultimei proiectii BNR a luat in calcul un pret al petrolului de 140 $/baril.

Seful bancii centrale s-a ferit sa avanseze o noua estimare privind cresterea preturilor de consum. "Ghici ciuperca ce-i? Bineinteles ca vom avea o revizuire a prognozei. N-am avut ambitia sa fim ghicitori", a spus guvernatorul BNR.

Pretul barilului de titei a scazut in ultima perioada si a ajuns la sfarsitul saptamanii trecute la aproape 100 de dolari. Tinta BNR privind inflatia din acest an este de 3,8% plus/minus un punct procentual.

Referindu-se la inflatia din luna august, Isarescu a aratat ca aceasta s-a situat la un nivel asteptat. "Inflatia din august a fost in zona in care ne asteptam. Si in septembrie vom avea o reducere a inflatiei (calculata pentru ultimele 12 luni - n.r.)", a afirmat guvernatorul BNR.

Preturile de consum au coborat in luna august cu 0,09%, pentru a doua oara dupa 1989, astfel ca inflatia anuala a ajuns la 8,02%, evolutia fiind influentata de tarifele in scadere la servicii.

In ceea ce priveste reducerea anticipatiilor inflationiste, Isarescu a spus ca poate exista o intarziere in acest proces.

"Experienta altor tari si neincrederea romanilor ne spun ca va fi o intarziere in manifestarea reducerii lor", a explicat Isarescu. Cu toate acestea, guvernatorul BNR a declarat ca datele in ceea ce priveste consumul arata o temperare a acestuia.

"Exista o incetinire a cresterii consumului atat datorita bazei, cat si masurilor luate de BNR", a aratat Isarescu.

In primul semestru al anului, serviciile au continuat sa aiba cea mai mare contributie la formarea PIB de 3,8 puncte procentuale, urmate de constructii, cu 2,2 puncte procentuale. Pe categorii de utilizari, consumul individual efectiv al gospodariilor s-a plasat in top, cu un aport de 11%. BNR a majorat gradual rata de politica monetara incepand cu luna octombrie 2007, de la 7% la 10,25% in prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO