Eveniment

Isarescu invita tinerii economisti sa profite de salariile mari de la BNR

25.06.2004, 00:00 49

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a cerut ieri tinerilor economisti sa devina angajati ai bancii, un argument fiind nivelul ridicat al salariilor din banca centrala.
"Va invit sa veniti mai des pe la BNR si pentru ca oferim slujbe bune pentru profesionistii de inalta calificare, dar si slujbe bine platite. Bugetul BNR il stabileste consiliul de administratie, asa cum a hotarat Parlamentul", a declarat Isarescu, la Conferinta Tinerilor Economisti, organizata de BNR, Academia Romana si Societatea Romana de Economiei.
La aceasta conferinta au prezentat lucrari 10 tineri economisti pe tema "Romania si Uniunea Europeana - problemele convergetei".
Cei mai multi dintre cei care au sustinut prezentari lucreaza in strainatate. Isarescu a spus ca spera ca o parte dintre acestia sa se intoarca in tara.
Noul statut al BNR a fost adoptat ieri de deputati care au decis sa elimine prevederile introduse de senatori potrivit carora bugetul BNR trebuie aprobat de Parlament, iar Curtea de Conturi trebuie sa verifice cheltuielile Bancii Centrale.
Salariile oferite de Banca Centrala au fost recent subiectul  unei dispute intre presedintele Ion Iliescu si oficialii BNR. Presedintele a vorbit despre discrepantele care exista intre salariile din diverse sectoare, facand o comparatie intre salariul unui ministru si cel al guvernatorului BNR, de douazeci de ori mai mare.
"Au aparut bancile straine. Nu puteam sa mai mentinem salariile din sistemul bancar la nivelul la care erau in 1990. Atunci salariul cel mai mare in sistemul bancar era al guvernatorului BNR, care era echivalat cu un ministru si avea salariu de ministru. Astazi guvernatorul BNR are un salariu de 20 de ori mai mare decat un ministru", a afirmat Iliescu.
Presedintele s-a referit si la salariile altor "functionari simpli" din banci care sunt mai mari decat cele ale ministrilor si parlamentarilor. "Nu-i rau. Dar este bine sa se creeze asemenea discrepante in societate? Care este deosebirea? Un ministru are o responsabilitate mai mica decat nu numai guvernatorul, decat un functionar dintr-o banca?", a adaugat seful statului.
La randul lor, reprezentantii BNR au sustinut ca nivelul redus al salariilor ministrilor reprezinta adevarata problema si in nici un caz remuneratia guvernatorului BNR, care nu depaseste de 20 de ori salariul unui ministru. In plus, acestia au spus ca nici un singur leu din cheltuielile BNR nu vine de la buget si nu presupune un efort al contribuabilului roman si ca este normal ca banca centrala sa aiba o strategie de salarizare care sa permita mentinerea in structurile sale a unor specialisti, ofertati permanent de bancile comerciale, in special cele straine.
Ultimele date statistice referitoare la castigul salarial arata ca in luna aprilie, angajatii din societatile de intermedieri financiare au avut un salariu mediu net de 19,4 mil. lei (477 euro), aproape de trei ori mai mult decat media pe tara.
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO