Eveniment

Isărescu, guvernatorul BNR: Intermedierea financiară a coborât la 27% din PIB, cel mai scăzut nivel din Europa

Isărescu, guvernatorul BNR: Intermedierea financiară a...

Autor: Claudia Medrega

09.02.2018, 11:41 1434

Activitatea de creditarea a fost pozitivă, mai ales pe componenta în lei, însă nivelul intermedierii financiare a continuat tendinţa descendentă, coborând până la 27% din PIB, cea mai scăzută pondere din Uniunea Europeană, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

„O tendinţă negativă la care trebuie să ne gândim serios este nivelul scăzut şi încă în scădere al intermedierii financiare care a ajuns la 27% din PIB, cel mai scăzut nivel din Uniunea Europeană”, a spus Isărescu la prezentarea Raportului trimestrial asupra inflaţiei.

Piaţa creditării a fost marcată de letargie în primii ani de criză, însă în ultimii doi ani a dat semne de redresare.

Creditul privat total (pentru populaţie şi companii) a ajuns în toamna anului trecut la un ritm de creştere în jurul a 7% comparativ cu soldul din 2016, cel mai rapid ritm din ultimii cinci ani. Însă, în decembrie, ritmul de creştere a creditării a încetinit, la 5,6%. La sfârşitul anului trecut, soldul creditului privat era de 232,3 mld. lei.

În timp ce creditele în lei au fost „pe val”, graţie dobânzilor scăzute, împrumuturile în valută şi-au continuat declinul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO