Eveniment

Isarescu: Am ramas singurul optimist din consiliu, sunt anihilat

Isarescu: Am ramas singurul optimist din consiliu, sunt anihilat

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR: Exista un program, e pe site-ul BNR, se numeste acord cu Uniunea Europeana, FMI si Banca Mondiala. Se citeste insa greu. Sper ca dupa alegeri sa se termine cu avalansa de proiecte, programe.

08.11.2009, 23:35 14

"Eu sunt optimist din fire si langa mine am marii pesimisti. InConsiliul de Administratie am ramas singurul optimist si suntanihilat. Dupa mine productia industriala e in usor trend pozitiv",a spus Isarescu la prezentarea raportului asupra inflatiei petrimestrul al treilea.
In primavara, Isarescu inca spera la o crestere economica pozitivaanul acesta, chiar dupa ce BNR acceptase formal scenariul uneirecesiuni semnificative, in cadrul acordului de finantare externa.Acum Isarescu nu mai face pariuri privind economia.
Intr-o prezentare de trei sferturi de ora, mult mai scurta decatprecedentele, Isarescu a explicat ca BNR se asteapta la presiuniinflationiste pe sfarsit de an, inclusiv din cauza majorariiaccizei la tutun de la 1 ianuarie 2010, care ar putea fi inclusa inpret cu anticipatie. De altfel, BNR si-a majorat estimarea deinflatie pentru sfarsitul anului la 4,5% fata de 4,3% cat anticipain august.
Pentru anul viitor, banca centrala isi mentine estimarea cainflatia anuala va fi de 2,6% in decembrie.
Nu este nevoie de o depreciere a cursului
Guvernatorul a reluat vineri ideea ca nu este nevoie de odepreciere suplimentara a cursului de la nivelul actual, inconditiile in care economia deja s-a ajustat semnificativ. "A fosto imbunatatire semnificativa a contului curent peste asteptari. Amajuns sa avem si surplusuri (pe luna iulie, n. red.). Noi asteptamo ajustare care sa se opreasca la 8%. S-a dus spre 4%", a spusIsarescu. BNR nu a mentinut dobanda de teama unei deprecieri acursului, a precizat guvernatorul.
"Cu certitudine, nu a fost motivul principal,
intr-o suita a fost pe locul cinci-sase. Sunt foarte multe elementecare actioneaza in aceste doua luni, foarte multi factori. Trebuiesa fim pregatiti sa reactionam la factori pe care in prezent nu iivedem clar."

Tinta de inflatie pe 2011, doar a BNR
BNR si-a stabilit individual tinta de inflatie pentru 2011 lanivelul de 3%, urmand sa o discute cu viitorul guvern, a precizatIsarescu. In mod normal, tinta de inflatie se stabilea in comun,prin consultari de catre BNR si Guvern, fiind asumata de ambeleinstitutii. De altfel, in ultimii ani BNR a incercat constant sacontrabalanseze relaxarea politicii salariale si derapajele fiscaleprintr-o politica monetara restrictiva.

Sectorul bancar a suportat foarte binecriza
Profitabilitatea la nivelul sistemului bancar romanesc este inrevenire fata de a doua parte a anului 2008, insa castigurilebancilor vor continua sa fie sub presiune timp de cateva luni dupaiesirea Romaniei din recesiune, potrivit lui Cristian Popa,viceguvernatorul BNR. "Sistemul bancar romanesc s-a comportat maibine decat s-a anticipat. Situatia profitabilitatii este inrevenire fata de a doua parte a anului 2008. Dar nu s-a terminatpresiunea. Va ramane o anumita constrangere pe profiturilebancilor, dupa atingerea punctului maxim al contractiei economice."Evolutia profiturilor bancilor va fi influentata de faptul ca ratasomajului va avea o tendinta de crestere cateva luni dupa reluareacresterii economice, dar mult mai moderata. De asemenea, siprofiturile companiilor vor fi sub presiune, revenirea economiei sia sectorului corporatist nefiind simultane. "Punctul maxim alcontractiei economice va fi probabil in 2009, greu de spus daca intrimestrul al treilea sau al patrulea", a spus Popa. ClaudiaMedrega

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO