Eveniment

Cine a fost Isaac Singer, cel care a brevetat celebra maşină de cusut Singer, care există şi astăzi: la 12 ani a fugit de acasă şi a fost actor ambulant; A avut 24 de copii, care au moştenit o avere de 13 mil. dolari, în anul 1875

Cine a fost Isaac Singer, cel care a brevetat celebra...

Autor: Andra Stroe

14.11.2021, 17:00 16446

Dacă Isaac Singer, fondatorul brandului cu acelaşi nume, nu ar fi renunţat la cariera de actor, poate că astăzi industria maşinilor de cusut ar fi avut un nume în minus în topul celor mai cunoscute companii de profil. Brevetul obţinut în urmă cu 170 de ani i-a adus însă antreprenorului un renume mondial, produsele Singer fiind folosite astăzi în toată lumea.

Isaac Merritt Singer s-a născut pe 27 octombrie 1811, în Pittstown, Schaghticoke, New York. A fost al optulea copil al imigranţilor germani Adam şi Ruth Singer. La vârsta de 12 ani, după ce mama sa abandonase familia cu doi ani înainte, în urma divorţului de tatăl său, Singer a fugit de acasă, alăturându-se unei caravane de actori ambulanţi, Rochester Players.

În 1839 antreprenorul a obţinut primul său patent, pentru o maşină de forat piatra, pe care a vândut-o pentru suma de 2.000 de dolari (peste 50.000 de dolari la valoarea de astăzi a monedei) către I&M Canal Building Company. Antreprenorul a folosit banii pentru a-şi consolida cariera de actor, formând o trupă numită „Merritt Players”, pe care a condus-o şi în care a jucat timp de câţiva ani.

După aceea s-a reîntors la New York alături de soţia sa, Mary Ann, şi de cei opt copii. Aici a obţinut, pe 12 august 1851, un nou brevet pentru inventarea unei maşini de cusut cu un mecanism mult mai eficient faţă de cele existente pe piaţă la vremea aceea, dând astfel startul unui lung şir de inovaţii în domeniu. În acelaşi an a luat naştere compania I. M. Singer & Co., redenumită Singer Manufacturing Company în 1865, nume scurtat la Singer Company în 1963.

În doar patru ani de la înfiinţare, Singer devenise cel mai răspândit brand de maşini de cusut la nivel internaţional, iar până în 1890 ajunsese deja la o cotă de piaţă globală de 90%, după ce, cu un an înainte, compania lansase şi primul model de maşină de cusut electrică.

De-a lungul vieţii, Isaac Singer a avut mai multe soţii şi 24 de copii. Fondatorul a murit în 1875, lăsând în urma sa o moştenire de 13 milioane de dolari, averea hotărând să fie împărţită egal între copiii săi, excepţie făcând unul dintre fii, care rămăsese alături de fosta soţie a antreprenorului în urma divorţului părinţilor, şi care a primit doar 500 de dolari.

În paralel cu utilizarea casnică în gospodăriile de pretutindeni, maşinile de cusut Singer au jucat un rol important şi în zona industrială, fiind folosite inclusiv în producerea echipamentelor militare precum paraşutele necesare în război, dar şi a celor medicale, ca măştile utilizate în pandemia de COVID-19 şi alte crize sanitare apărute de-a lungul timpului. Începând cu anul 2006 compania face parte din portofoliul SVP Worldwide, alături de două branduri importante în industrie: Husqvarna Viking şi PFAFF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO