Eveniment

IPP: Administraţiile locale au pus pe masă proiecte de 11 mld. euro pentru care ar putea cere fonduri europene

La dezbaterea organizată de IPP au participat şi ministrul fondurilor europene Eugen Teodorovici, primarul Aradului Gheorghe Falcă şi primarul Bacăului Romeo Stavarache

La dezbaterea organizată de IPP au participat şi ministrul fondurilor europene Eugen Teodorovici, primarul Aradului Gheorghe Falcă şi primarul Bacăului Romeo Stavarache

Autor: Andreea Neferu

25.03.2014, 00:06 548
Municipiile reşedinţă de judeţ şi consiliile judeţene din România au proiecte prioritare de investiţii în valoare de 11,5 miliarde de euro pentru care ar putea cere bani europeni, la care se adaugă alte proiecte în asociere între mai multe judeţe în valoare de 1,3 miliarde de euro, potrivit unei analize a Institutului pentru Politici Publice (IPP).

„Principalul domeniu de interes este infrastructura, urmat de proiectele de patrimoniu cultural şi istoric“, a spus Elena Tudose, director de programe al IPP, în cadrul unei dezbateri organizate ieri de institut, la care au participat mai mulţi primari şi preşedinţi de consilii judeţene. La nivelul marilor municipii, proiectele publice considerate prioritare pe care autorităţile locale vor să le realizeze au o valoare de circa 5 miliarde de euro, principalele investiţii fiind cele de infrastructură stradală. În acelaşi timp, consiliile judeţene au proiecte în valoare de 6,5 mld. euro, prioritare fiind investiţiile de infrastructură în drumuri judeţene.

Unul dintre programele prin care municipiile şi consiliile judeţene pot accesa fonduri de la Uniunea Europeană este Programul Operaţional Regional, care în exerciţiul financiar precedent a beneficiat de 3,9 miliarde de euro, iar în actualul exerciţiul financiar, 2014-2020, va avea la dispoziţie 6,8 miliarde de euro, potrivit IPP. De altfel, POR are una dintre cele mai bune rate de absorbţie a banilor europeni alocaţi pe perioada 2007-2013, de circa 41,5%, potrivit datelor de la Ministerul Fondurilor Europene. „E important să programăm ce vom finanţa, dar la fel de important e şi sistemul de implementare. De multe ori s-a discutat mult prea mult pe o soluţie, în loc să o implementăm“, a spus ministrul fondurilor europene Eugen Teodorovici, în cadrul aceleiaşi dezbateri.

Pentru exerciţiul financiar 2014-2020, Uniunea Europeană a pus la dispoziţia României fonduri europene de peste 30 de miliarde de euro, cel mai „bogat“ program fiind cel de Infrastructură Mare, cu o alocare de 9,6 miliarde de euro. Acest program va îngloba practic componentele de Transport şi Mediu din precedentul exerciţiu financiar 2007-2013, la care se adaugă componenta de eficienţă energetică şi energie curată.

Primarii prezenţi la dezbaterea organizată de IPP au spus că îşi doresc să înveţe din experienţa altor ţări, aşa cum este Polonia, pentru a accesa cât mai multe fonduri europene, dar şi că banii primiţi de la Bruxelles trebuie împărţiţi uniform între regiunile ţării.

„Ne uităm la alocările pe infrastructura mare: dacă fondurile sunt alocate uniform între regiuni, nu poţi scoate Moldova din schemă, pentru că are 4 milioane de locuitori. Ar trebui să ne dea voie să facem autostrăzi la nivel regional prin POR, dacă nu suntem incluşi ca şi zonă în TEN-T (coridoare  de infrastructură de transport agreate de Uniunea Europeană – n.red.)“, a spus Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacău. 

Pe de altă parte, primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a criticat modul centralizat prin care se pot atrage fonduri europene. „Am avut o absorbţie foarte bună pe PHARE (fonduri de preaderare – n. red.), pentru că sistemul era simplu şi descentralizat. Când am intrat în UE şi totul s-a centralizat, lucrurile s-au complicat“, a spus Falcă.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.03.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO